Mircea Duşa despre scandalul iscat de comunicatul Jandarmeriei: "S-a înţeles greşit!"

Mircea Duşa despre scandalul iscat de comunicatul Jandarmeriei: "S-a înţeles greşit!"

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, astăzi, că a cerut un audit la nivelul departamentului de comunicare al întregului minister, nu numai la Jandarmerie.

Scandalul iscat în jurul unui comunicat al Jandarmeriei Bucureşti, în urma incidentelor create de protestatarii USL în Piaţa Universităţii, pe 21 şi 22 august, a fost "dres", astăzi, de şeful de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa. Acesta a declarat că a solicitat un audit la nivelul întregului departament de comunicare al instituţiei pe care o conduce, "pentru eficientizarea relaţiei cu presa şi cu cetăţenii". "Am solicitat un audit al ministerului privind comunicarea publică. S-a înţeles greşit. Auditul se face la toate nivelurile MAI. Acest audit va fi un suport pentru o nouă organizare. Este efectuat de organisme de control de la compartimentul audit care are specialişti în toate domeniile", a precizat oficialul MAI. Verificările au început, deja, de ieri iar unii dintre angajaţii MAI au declarat pentru EVZ că se aşteaptă la schimbări din funcţii. "Deocamdată, nu vă pot spune mai multe. Aştept rezultatul auditului", a mai spus Duşa. Ministrul Administraţiei şi Internelor a declarat, luni, citat de mediafax.ro, că a cerut restructurarea Departamentului de comunicare publică de la Jandarmerie, iar până miercuri a solicitat "un audit pe comunicare" la nivelul întregului minister. Demersul ministerial vine în urma reproşurilor aduse Departamentului de comunicare, după ce Jandarmeria Bucureşti a informat mass-media cu privire la amenzile date în zilele de 21 şi 22 august, protestatarilor din Piaţa Universităţii, nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului. Vineri, ministrul de Interne declarase că a dispus "identificarea" autorilor comunicatului de presă al Jandarmeriei Capitalei despre măsurile contra protestarilor care au încălcat legea la mitingurile de marţi şi miercuri din Piaţa Universităţii.

În opinia lui Duşa, autorii comunicatului "nu au ce căuta prin Jandarmerie".

În legătură cu o eventuală demisie a şefului Departamentului de comunicare, având în vedere cele afirmate vineri seara, Mircea Duşa a spus luni că nu a zis aşa ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comunicatul incriminat arată, negru pe alb, ce fapte au săvârşit protestatarii şi ce măsuri s-au luat. După consultarea cu şefii jandarmeriei, Duşa a spus că instituţia a clarificat cele spuse în comunicat dar că exprimarea nu a fost în regulă. "În zilele de 21 şi 22 august, Jandarmeria Capitalei a asigurat măsurile de ordine publică la adunările publice din piaţa Universităţii, unde cetăţenii şi-au manifestat opiniile în mod paşnic. În jurul orei 21.00, un grup de persoane din rândul protestatarilor, a forţat gardul dinspre partea carosabilă, l-a înlăturat şi a pătruns pe calea de rulare, urmaţi de ceilalţi participanţi. Acest lucru a dus la întreruperea circulaţiei pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la intersecţia cu strada Ion Câmpineanu. Pe baza imaginilor video captate de jandarmi, în conformitate cu prevederile legale, Jandarmeria Capitalei a identificat un număr de 106 persoane, ale căror fapte au fost încadrate juridic", arăta într-un comunicat, vineri, Jandarmeria Capitalei.

Sursa citată sublinia faptul că personalul Jandarmeriei nu desfăşoară activităţi de cercetare şi urmărire penală, ci întocmeşte doar documente prin care sunt sesizate instituţiile abilitate despre săvârşirea unor fapte prevăzute de lege.