Evenimentul Zilei > Justitie > PREMIERĂ. Mircea Diaconu, declarat incompatibil! ANI schimbă un ministru
PREMIERĂ. Mircea Diaconu, declarat incompatibil! ANI schimbă un ministru

PREMIERĂ. Mircea Diaconu, declarat incompatibil! ANI schimbă un ministru

Curtea Supremă a decis că Mircea Diaconu este incompatibil. Sentinţa este definitivă. Premierul Victor Ponta a declarat la scurt timp după anunţ că Mircea Diaconu "în mod sigur va ceda funcţia de ministru al Culturii."

În acest context, lui Mircea Diaconu i se interzice accesul la funcţii publice timp de trei ani. În urmă cu o zi, demnitarul a anunţat că demisionează dacă judecătorii de la instanţa supremă menţin decizia de incompatibilitate emisă de magistraţii de la instanţa inferioară.
UPDATE 2 În urma acestei decizii definitive a instanţei, Diaconu trebuie să părăsească şi funcţia de senator. Situaţia sa este similară cu a deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, declaraţi incompatibili de judecătorii supremi.
UPDATE. La câteva ore după ce Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil de către Curtea Supremă, a apărut şi primul nume al posibilului înlocuitor. Astfel, la ministerul Culturii ar putea fi numit Adrian Iorgulescu.
Incombatibilitatea regizorului-senator
În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis un comunicat de presă prin care anunţa că a constatat că Mircea Diaconu, senator în Parlamentul României, a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.
„În urma evaluării declaraţiilor de interese, precum şi a altor date şi informaţii, au fost identificate elemente în sensul existenţei stării de incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 şi până în prezent, domnul Mircea Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de Director – manager în cadrul Teatrului „C.I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale)”, se arată în documentul inspectorilor.
CITIŢI ŞI:

  • Mircea Diaconu a venit cu glumele la procurori: „Au o cafea foarte bună”
  • Mircea Diaconu, din noul la Parchet
  • Premierul Ponta dă un semnal justiţiei în cazul Mircea Diaconu?
  • Guvernul Ponta, bilanţul LA O LUNĂ: multe gafe şi puţine soluţii economice. Citiţi caracterizarea fiecărui ministru
  • Ancheta în cazul Mircea Diaconu a fost extinsă. Ministrul Culturii a semnat mai multe contracte cu soţia sa
  • Mircea Diaconu, acuzat de epurare politică. Cătălin Iliescu: M-a somat să-mi dau demisia. Ce spune ministrul!