Marinarul veteran Mircea Caragea se poate, oricând, mândri cu faptele sale din Flota Română. Faptele sale sunt cunoascute și apreciate de întreaga suflare marinărească. A plecat în primul marș de instrucție al bricului Mircea, în 1939. A luptat, în 1941, pentru apărarea portului Constanța, fiind martor de doborârea distrugătorului rusesc Moskva. A participat, în 1944, la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune de evacuare din Crimeea.

Născut în data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, la 11 ani Mircea Caragea a fost trimis de părinți să învețe la Liceului Militar „Dimitrie Sturza” din Craiova. Pentru că iubea marea, în anul 1938 a decis să urmeze cursurile Școlii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Ceea mai frumoasă amintire a lui Mircea Caragea este faptul că a participat, în 1939, la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”. Îi place să spună despre navă  că „este cu doar 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava-școală „Mircea” este necondiționață la orice vârstă”.

Aventuri cu bricul Mircea în primul voiaj

Itinerariul cuprindea şi America de Nord dar, din cauza situaţiei internaţionale, bricul a fost nevoit să facă marşul în Marea Mediterană. „La Palermo, am văzut pentru prima dată o cursă de câini. În parc, era să mâncăm bătaie de la un grup de tineri fascişti pentru că eram români. La Toulon, ne-a impresionat puzderia de nave. Printre ele, uriaşele crucişătoare, cuirasate, vase de linie. Bricul nostru nici nu se mai vedea”,  a povestit cel mai longeviv marinar, Mircea Caragea.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE