MIRCEA BANICIU: "Curând veţi auzi de Ana Baniciu"

MIRCEA BANICIU: "Curând veţi auzi de Ana Baniciu"

Mircea Baniciu a lansat un nou album după despărţirea de Phoenix, însă recunoaşte că îi este dor de "perioada frumoasă" în trupa care l-a consacrat.

După despărţirea de Phoenix şi scandalul iscat în jurul acestei poveşti, Mircea Baniciu a mers mai departe şi a lansat recent un nou album, „Eşarfa“. Agenda artistului este plină în această vară, dar când vine vorba de Phoenix se întristează brusc. Spune că „nu interesează pe nimeni“ şi că „toată lumea îl întreabă de asta“. Recunoaşte că îi este dor de acea „perioadă frumoasă“, în care au făcut istorie.

EVZ: Cum explicaţi revenirea folkului? Mircea Baniciu: Lumea este îngrijorată de apariţia manelelor şi a altor genuri care mie mi se par nocive, prin incultură şi prin fondul lor care duce spre zone murdare. Se pare că ne îndreptăm, cu paşi mărunţi, spre o idee de incultură şi cultură nocivă.

La spectacolele dumneavoastră vin foarte mulţi tineri. Cred că părinţii lor au fost cei care le-au inoculat cumva muzica pe care o cânt eu. Şi nu numai eu, e vorba de rockul anilor ’70-’80. Am impresia că lumea se întoarce către muzica acestor ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce v-aţi intitulat albumul „Eşarfa“? Denumirea vine de la un cântec, „Eşarfă în dar“, din anii ’80, un cântec-baladă inspirat din zilele mele timişorene. Este un album de balade, cântece de dragoste, necesar la un moment dat în toată nebunia asta. Sunt cântece vechi şi noi, reorchestrate.

La concertul pe care l-aţi susţinut la Vama Veche, la sfârşitul săptămânii trecute, nu aţi cântat cu Vlady Cnejevici aşa cum era programat. De ce? Nu întotdeauna prezenţa unuia dintre colegii mei este garantată. Şi atunci când cineva are probleme, avem alternativă, pentru că aşa este corect. Nimeni nu este de neînlocuit. Sorin Voinea sună altfel decât Vlady. El este plecat cu familia în Turcia. Este normal ca fiecare să-şi vadă de ale lui.

De ce v-aţi făcut blog? Sunt multe lucruri pe care le fac din teamă. De teama faptului că informaţia pe care vreau eu să o transmit este greu accesibilă. Blogul s-a conturat în jurul despărţirii mele de Phoenix. Am vrut să ştie toată lumea ce s-a întâmplat. A fost un soi de explicaţie pe care am vrut eu s-o dau celor interesaţi, iar apoi am mers mai departe. Este un spaţiu în care eu pot să mă exprim.

A fost şi o descărcare? Da. E important să te desfăşori pe un spaţiu scris. E interesant, prima mea experienţă de om care scrie.

De ce credeţi că şi alţi membri Phoenix, Ioji Kappl şi Mani Neumann, au părăsit formaţia? Nu cred că interesează faptul că lucrurile se desfăşoară într-un mod bizar. Nu cred că este problema mea. Eu rămân în continuare Phoenix şi spun ce am avut de spus. Probabil că Phoenix voia să mai spună ceva şi fără noi. Nicu Covaci vrea să refacă Phoenix cu oameni mai tineri. Foarte bine face, numai că nu cred că o să mai fie Phoenix. O să fie cu totul altceva.

Există şanse de împăcare? Deocamdată nu există această condiţie de împăcare, pentru că nu cred că interesează pe nimeni. Deocamdată lucrurile merg aşa cum merg, înainte.

Vă este dor de Phoenix? Sigur că da. Oricui i se face dor de o perioadă frumoasă pe care o regretă.

ÎN FAMILIE „Curând veţi auzi de Ana Baniciu“

Mircea Baniciu este însoţit la concerte de fiica sa, Ana, în vârstă de 15 ani. „Nu merg tot timpul, pentru că sunt ocupată în timpul anului, când am şcoală şi am o groază de activităţi extraşcolare. Regret că nu apuc să merg la toate concertele“, spune ea. Cum aşchia nu sare departe de trunchi, Ana cântă de când avea 3 ani. „De la 4 ani sunt la corul Alegretto, am terminat şcoala de muzică, pian, sunt la Colegiul german, fac totul în germană“, povesteşte fata, care subliniază că a cântat cu corul în mai toată lumea. „Eu cânt de când mă ştiu. Curând veţi auzi de Ana Baniciu“, conchide hotărâtă fata lui Baniciu.

LIBERTATE

Îndrăgostit de Vama Veche

Folkistul Mircea Baniciu a susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, un concert la Vama Veche, locul de pe litoral care îl atrage cel mai mult. „Este un loc care mă atrage de fiecare dată ca un magnet. Vama este încărcată cu libertate, una acceptată şi înţeleasă de oamenii de aici. Nu trebuie să te îmbraci frumos, nu trebuie să ţii cont de toate aspectele sociale. Am văzut o lume mai deschisă spre carte, casă şi cultură. Vin de trei ani în Vamă şi m-am îndrăgostit“, mărturiseşte cântăreţul. Baniciu povesteşte cum, atras de mare, venea în trecut ca să muncească. „Sunt legat de marea asta din primii ani de după liceu. Am venit la început să lucrez, am spălat pahare. După aceea am venit an de an, dar nu ca să spăl pahare, ci ca să fac ceea ce îmi place: să cânt“, adaugă el. "Nicu Covaci vrea să refacă Phoenix cu oameni mai tineri. Foarte bine face, numai că nu cred că o să mai fie Phoenix." - Mircea Baniciu, cântăreţ

Mircea Baniciu- "Eşarfa"