Evenimentul Zilei > International > Ministrul ucrainean al apărării este îngrijorat de potențialul militar și nuclear al Rusiei. Nu exclude conflicte substanțiale la vară
Ministrul ucrainean al apărării este îngrijorat de potențialul militar și nuclear al Rusiei. Nu exclude conflicte substanțiale la vară

Ministrul ucrainean al apărării este îngrijorat de potențialul militar și nuclear al Rusiei. Nu exclude conflicte substanțiale la vară

Ucraina este deosebit de îngrijorată de potențialul militar și nuclear al Rusiei în Crimeea, Marea Neagră și la granița sa estică cu Rusia. Declarațiile ministrului ucrainean al Apărării realizate la Bruxelles sunt îngrijorătoare și sintetizează incapacitatea Ucrainei de a gestiona singură situația deosebit de complexă.

Ministrul apărării din Ucraina a declarat miercuri, la Bruxelles, că Rusia se pregăteşte pentru o posibilă depozitare de arme nucleare în Crimeea. El a avertizat astfel că Moscova ar putea ataca Ucraina pentru a asigura resurse de apă pentru peninsula anexată, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Rusia ar putea recurge la ”provocări militare substanțiale”

Andrii Taran a făcut aceste declaraţii chiar înainte de o reuniune NATO de urgenţă, prin videoconferinţă, a miniştrilor de externe şi ai apărării. Ministrul ucrainean a mai spus că nu poate exclude posibilitatea ca forţele ruse din Crimeea să recurgă la „provocări militare substanţiale” în acest an.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014. Acțiunea rusească a dus la sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.

Depozitarea armelor nucleare de către Rusia în Crimeea ar fi posibilă

„Infrastructura Crimeei este pregătită pentru o posibilă depozitare de arme nucleare”, a declarat Andrii Taran în cadrul unei audieri la subcomisia pentru apărare a Parlamentului European.

„Chiar prezenţa muniţiilor nucleare în peninsulă ar putea duce la o întreagă serie de probleme complexe politice, legale şi morale”, a mai spus ministrul. Totuşi, Andrii Taran nu a furnizat dovezi pentru afirmaţiile sale, mai precizează sursa citată.

Acțiunile Rusiei pot conduce la o înrăutățire a relațiilor Est-Vest

Orice decizie rusă de a muta arme nucleare în Crimeea, care este în nordul Mării Negre, ar marca o înrăutăţire semnificativă a tensiunilor Est-Vest.

De asemenea, o astfel de mişcare ar pune presiune asupra tratatului de control al armelor între SUA şi Rusia, recent prelungit, care impune restricţii pentru numărul de rachetele terestre sau de pe submarine utilizate pentru a transporta focoase nucleare, mai scrie agenţia britanică.

Preocupările occidentale în privința intențiilor și mișcărilor de trupe rusești la frontiera occidentală a Rusiei sunt tot mai evidente. NATO nu agreează deloc o escaladare a situației la granița Ucrainei și în Marea Neagră.