Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Sănătății n-a mai putut să ocolească cifrele și a spus adevărul. „Da, există acest risc”
Ministrul Sănătății n-a mai putut să ocolească cifrele și a spus adevărul. „Da, există acest risc”

Ministrul Sănătății n-a mai putut să ocolească cifrele și a spus adevărul. „Da, există acest risc”

Până pe 5 iulie, pe teritoriul României au fost confirmate 28.973 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Potrivit Grupului de Comunicare strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 391 de cazuri noi și 19 decese. La terapie intensivă mai sunt 215 pacienți.

În fața cifrelor transmise de Grupul de Comunicare strategică, ministrul Sănătății, Marcel Ciolacu, spune că ne confruntăm cu un număr crescut de cazuri și speră că aceste cazuri sunt uşoare, medii, iar cele severe şi critice sunt în măsură mică.

„Este un număr crescut și la sfârșitul celor trei săptămâni de când avem această creştere a numărului de cazuri, luând ca şi repere numărul de decese, numărul de cazuri din terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem şi decizia Curţii Constituţionale, care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu. În acest context, sunt pacienţi care solicită externarea.

Ei sunt avertizaţi de către medicul curant, după examenul pe aparate efectuat, de starea în care se află, indicaţiile terapeutice, ce ar fi trebuit urmat, ce ar fi trebuit ca şi internare, se fac recomandări la externarea şi sunt puşi în contextul exterării pe care o solicită sunt puşi în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terţe persoane, că sunt sub incidenţa articolului 352 din Codul Penal de zădărnicire a transmiterii bolilor transmisibile”, a declarat ministrul la Digi 24.

Ministrul Sănătății: „Există acest risc ca numărul cazurilor să crească”

Nelu Tătaru a precizat că rămâne cu aceleaşi sfaturi ca cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu să respecte această izolare, iar familia, cei care sunt apropiaţi sau cei care sunt în anturajul fiecărui pacient externat pozitiv să aibă grijă referitor la precauţii, la recomandări, cât şi la distanţarea fizică.
Întrebat dacă în contextul acestei decizii date de CCR există riscul ca numărul cazurilor să crească, ministrul a răspuns afirmativ.

„Da, există acest risc ca numărul cazurilor să crească. Noi gestionăm o creştere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, pe weekenduri prelungite, pe sărbători, incepând cu sărbătorile pascale, cu Rusaliile, cu sărbătorile de 1 Mai şi mergând pe o eventuală a patra perioadă de măsuri de relaxare, dar în acest context trebuie să evaluăm foarte bine cresterea numărului de cazuri, iar din punct de vedere legislativ, în aceste două zile noi am pregătit un proiect de lege tocmai pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările Curţii Constituţionale, având în vedere acest lucru, în zilele următoare, poate chiar mâine, să avem o şedinţă de guvern în care să adoptăm acest proiect de lege şi să îl trimitem către Parlament.

Să sperăm că aceste cazuri sunt uşoare, medii, şi cele severe şi critice sunt în măsură mică, dar urmărim în continuare atât prezenţa la unităţile de primire urgenţe, în secţiile de boli infecţioase, cât şi cele din terapie intensivă”, a explicat ministrul.