Evenimentul Zilei > Social > Ministrul Muncii, incognito prin cluburile de noapte de pe Litoral. Ce a descoperit
Ministrul Muncii, incognito prin cluburile de noapte de pe Litoral. Ce a descoperit

Ministrul Muncii, incognito prin cluburile de noapte de pe Litoral. Ce a descoperit

Plecată din București sâmbătă seara, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, s-a strecurat în câteva cluburi de noapte de pe Litoral, ca să vadă cum merg lucrurile.

Violeta Alexandru susține că a descoperit următoarele:

„- Aglomerație la intrarea în unele cluburi. M-am strecurat discret printre cei care așteptau, după ce am ascultat explicațiile patronilor și, din câte mi-am putut da seama, este ceva în neregulă cu modul în care se gestionează sistemul de rezervare masă/loc în club. Aș spune că se primesc (prin telefon, în marea majoritate) mai multe rezervări decât este cazul plecând de la principiul că se mai eliberează locuri pe parcurs și intră cei care așteaptau, înghesuiți, la intrare. Așteptarea se face pe domeniul public; aici nici agenții de pază nici jandarmii nu păreau cei mai eficienți. Totuși, vorbim de 2,3 nopți (de weekend) când poate fi aglomerat; cred că se poate o mobilizare mai bună. Lucrurile s-au remediat.

– Angajați cu măștile sub bărbie sau atârnând de o ureche. Binențeles, fiecare dintre aceștia tocmai urma să o plaseze corespunzător pe figură; am avut eu ghinionul să îi prind într-un moment de pauză. Sunt convinsă că nu sunt victimele manipulării PSD (virusul nu există, deși în spitale sunt bolnavi) ci i-am prins eu într-un moment (scurt) de prea mare relaxare. Lucrurle s-au remediat.

– Cu o singură excepție, nu am văzut o preocupare de afișare de informații privind măsurile de protecție, inclusiv de distanțare pentru a le putea vedea, în permanență, clienții de oriunde din local. Clienții se mișcă de la o masă la alta până formează aglomerație. Le-am spus direct patronilor – ori de câte ori se întâmpă, se întrerupe muzica și li se reamintește de măsurile de protecție valabile pe toată durata serii respective. Eu la măsuri simple mă refer aici. Au posibilitatea să afișeze panouri cu atenționări, nu este ceva ultra-complicat. Lucrurile se remediau.

– Sunt culoare de intrare/ieșire marcate dar nu se respectă în totalitate. Lucrurile s-au remediat.

– În unele cluburi clienților li se permitea să vină la bar să comande (am făcut și eu acest test, pretinzând că sunt un client) când soluția pentru evitarea aglomerării acolo este să se servească exclusiv la mese. Lucrurile s-au remediat.

– Sunt suprafețe, mânere uși, balustrade pe care sute de oameni pun mâinile. Cu mici excepții, nu am văzut personal dedicat să dezinfecteze constant. Lucrurile s-au remediat.

– Erau dovezi că înregistrau datele de contact ale clienților. Am încredere că se înregistrau bine/complet. Cred că înțeleg toți patronii acestor localuri că, în orice moment va fi nevoie de aceste liste pentru depistarea unei persoane și a grupului din care făcea parte atunci când a intrat în club, ele trebuie să fie bine completate.

Oamenii sunt preocupați și chiar îngrijorați că am putea reveni la perioada de criză cu închiderea localurilor. Nici noi nu dorim. Unii dintre dânșii, pe lângă obligațiile salariale, au făcut investiții noi în prima parte a anului inclusiv prin credite. Știu efortul tuturor. De aceea am mers personal să le spun că avem nevoie de întreaga lor responsabilitate și implicare personală în a urmări să se respecte regulile. Asociațiile antreprenorilor din domeniu comunică între ele, așadar, chiar dacă a fost imposibil să văd toate localurile, știu că mesajul meu a fost bine auzit!

Așadar, i-am văzut conștienți că este important să ia măsuri dar adevărul este că nu trebuie luate doar din obligație ci cu înțelegerea responsabilității pe care o au. Practic ei cheamă clienții în casa lor iar aceștia trebuie să găsească cele mai sigure condiții căci altfel gazda va suporta consecințele.

Am fost însoțită de agenți de poliție și de reprezentanți ai ITM Constanța. Cei de la Poliție aveau antrenament, pentru cei de la ITM Constanța, a lucra în weekend, noaptea, înclin să cred că avea un caracter excepțional. Activitatea de control trebuie adaptată sezonului estival, iar în această perioadă în care le cer să meargă să verifice respectarea măsurilor de securitate/protecție (angajați, în principal) cu atât mai mult.

Nu poți să faci verificări din birou, prin hârtii sau mergând în zile și într-un interval orar în care nu este mai nimeni prezent la fața locului. Știu că se obișnuiește să vină toată lumea când se aude că vine ministrul în teren. Soluția nu este să ne păcălim unii pe alții, un singur control nu face minuni, soluția este o bună planificare a verificărilor pe toată durata estivală.

Eu nu sunt agent de control, sunt instituții și salariați ai statului român care trebuie să își facă treaba.”, a concluzionat Violeta Alexandru.