Evenimentul Zilei > International > Ministrul german al agriculturii: O MÂNĂ CRIMINALĂ a contaminat MILIOANELE DE OUĂ
Ministrul german al agriculturii: O MÂNĂ CRIMINALĂ a contaminat MILIOANELE DE OUĂ

Ministrul german al agriculturii: O MÂNĂ CRIMINALĂ a contaminat MILIOANELE DE OUĂ

Ministrul german al agriculturii a reacționat dur în scandalul ouălor contaminate, acuzând o ”mână criminală” care a dirijat această acțiune.

Contaminarea a milioane de ouă cu o substanţă toxică denumită fipronil a fost rezultatul unei activităţi criminale, a afirmat, marţi, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, transmit AP şi Reuters, citați Agerpres.

 

"Este criminal, asta este foarte clar", a spus Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fără a da detalii suplimentare.

 

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA.

 

Anterior, Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Olanda (NVWA) a publicat o listă cu numere de serie ale ouălor considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminări cu o substanţă toxică denumită fipronil. În plus, aproximativ 180 de crescătorii de păsări din Olanda au fost temporar închise şi milioane de găini ar putea fi sacrificate.

 

Schmidt a dat asigurări că, în acest moment, nu ar mai trebui să existe ouă contaminate în supermarketurile din Germania.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

 

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

 

Luni, Uniunea Europeană a notificat Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia că unele ouă contaminate ar fi ajuns în aceste ţări, în timp ce autorităţile din Belgia şi Olanda investighează cum a ajuns insecticidul în fermele avicole.

 

Scopul este "să împărtăşim informaţiile astfel încât toată lumea să fie la curent cu evoluţia evenimentelor, iar acum este de competenţa autorităţilor din Marea Britanie, Franţa, Suedia şi Elveţia să efectueze verificări", a afirmat Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

 

Notificarea nu înseamnă că ouăle contaminate cu fipronil au intrat într-adevăr în acele state, a precizat oficialul CE.