Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Finanţelor s-a sucit. IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL se mai AMÂNĂ un an, doi, trei
Ministrul Finanţelor s-a sucit. IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL se mai AMÂNĂ un an, doi, trei

Ministrul Finanţelor s-a sucit. IMPOZITUL PE VENITUL GLOBAL se mai AMÂNĂ un an, doi, trei

După eşecul aplicării Legii Salarizării, iată că în doar câteva minute, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan face anunţul bombă: o aplicaţie informatică va face o treabă mai bună decât consultanţii fiscali în cazul impozitului pe gospodărie, cu alte cuvinte se va renunţa la consilierii fiscali.

"Se lucrează la impozitul pe gospodărie. Până la jumătatea lunii iunie noi vom prezenta un proiect nu numai cu impozitul pe gospodărie, ci unul de modificare a Codului Fiscal în întregul său. Nu am fost de acord să i se spună impozit pe gospodărie. Este vorba de un impozit pe venit care se gestionează prin globalizare şi cu declararea pe gospodărie. Sistemul poate fi îmbunătăţit consistent faţă de varianta cu care am plecat noi iniţial", a spus Ştefan.

Potrivit acestuia, în prezent sunt constrângeri din punct de vedere al sistemului informatic al ANAF de a implementa imediat un astfel de sistem.

"De aceea, se întrevede un orizont de implementare de 2 – 3 ani. Am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanţi fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care astăzi se găsesc în diverse instituţii ale statului, dacă noi suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică, care să rezolve. Aceasta este o soluţie mai ieftină, mai bună. Noi vom pune la dispoziţie un mecanism online de plată a impozitelor şi taxelor. Se pune problema dacă toţi cetăţenii vor avea abilităţile necesare", a explicat Viorel Ştefan.

Este clar că nu toată populaţia va avea acces la internet pentru a-şi plăti impozitele.

El a precizat că impozitul pe gospodărie va fi implementat în trei etape, prima începând de la 1 ianuarie 2018.

O altă schimbare importantă este că impozitul pe venit se va opri de angajator.

"Va însemna globalizarea în 2019 în mai a veniturilor, fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială", a mai arătat ministrul.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: