„Sunt două motive pentru această suspendare: Primul, șeful Departamentului pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar, pentru că are suspiciuni rezonabile că interesul național de securitate ar putea fi afectat, dacă procedura de achiziție continuă.

Iar cel de-al doilea: Șantierul Naval Constanța, care s-a asociat cu francezii de la Naval Group, a început un proces în care cere anularea licitației.

Licitația trebuia încheiată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori. Este vorba despre 4 corvete ultramoderne în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Trei mari companii internaționale cu experiență au intrat în cursă: Damen din Olanda, Fincantieri din Italia şi Navalgrup din Franţa.

Nu mă bucur că există o astfel de poziție. Am văzut că s-au țesut tot felul de scenarii privind această procedură de achiziție. Nu sunt adevărate, din toate informațiile pe care le dețin. Aici discutam de un interes național, de securitate și interesul României în a achiziționa această capabilitate. Poziția MApN e doar pentru a ne asigura că această procedură s-a făcut în deplină legalitate.

Noi avem cei 2%. Ideea e ca această achiziție să se facă în deplină legalitate și să putem face un transfer de tehnologie pentru că așa cum spun de multe ori e ușor să cheltui bani, dar ar fi foarte important să putem face și un transfer tehnologic ca să existe în România capabilități necesare şi pentru mentenanță şi pentru alte lucruri", a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării, pentru  Digi24.

Ministrul a fost întrebat dacă este vorba despre presiuni politice, acesta a afirmat: „Nu, nu. Este vorba de o capabilitate militară. Ministerul Apărării Naționale, inclusiv șeful SMG, nu are atribuții în acest proces. E departamentul pentru armamente și mă îndoiesc că cineva, la 1,2-1,6 mld de euro la o astfel de achiziție, poate să facă presiuni pentru că îți pui semnătura pe o astfel de achiziție".

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale. Acesta a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Te-ar putea interesa și: