„Ministerul Sportului reînfiinţează Daciada!”

„Ministerul Sportului reînfiinţează Daciada!”

Sportul românesc fierbe: discipline fără performanţe au primit sume mai mari decât federaţiile cu rezultate de top.

Repartizarea finală a bugetelor către federaţiile sportive, dată publicităţii vineri seară de MTS, a stârnit un scandal uriaş în rândul unor discipline de tradiţie. Nemulţumirile legate de bani vin mai ales din partea federaţiei de handbal, care a primit doar 5,5 milioane de lei, deşi a înregistrat cele mai bune performanţe în cadrul sporturilor de echipă în 2008. Incredibil, FR de Baschet s-a ales cu 7.050.000 de lei (locul trei în ierarhia generală), în condiţiile unei lipse totale de rezultate la toate nivelurile!

Şi gimnastica, definită ca sport tradiţional în România, a căzut în ochii oficialilor MTS, luând de la buget numai 4.100.000 de lei, deşi e o disciplină de la care se cer permanent rezultate de nivel mondial. Şi mai bizar e că decizia l-a implicat şi pe Octavian Belu, fost antrenor al lotului feminin de gimnastică, acum secretar de stat la Ministerului Tineretului şi Sporturilor. „Federaţia de baschet poate fi un model de a promova sportul respectiv în ţară. Sute de panouri mobile se află peste tot şi alte sute sunt gata să plece şi să fie montate în diferite zone ale oraşelor şi chiar între blocuri. Am apreciat foarte mult acest aspect legat de sportul de masă. La alte federaţii nu au existat astfel de proiecte”, a explicat Belu. „Nu e corectitudine!”

Gheorghe Tadici, fost vicecampion mondial cu naţionala feminină de handbal a României la Mondialele de la Sankt Petersburg (2005), cere o reacţie oficială: „Este clar că, ţinând cont de rezultate şi de performanţe, nu e corectitudine la repartizarea bugetului! MTS a greşit. Nu ştiu ce proiecte au ei... Liga Naţională de baschet este făcută pentru străini, nu are cum să se nască o echipă competitivă a României dacă în campionat o formaţie de club poate introduce în teren un singur jucător autohton! La baschet n-am mai fost de nu ştiu când la un turneu final, în vreme ce la handbal mergem tot timpul la Mondiale, la Europene... Am fost şi la Jocurile Olimpice! Federaţia Română de Handbal ar trebui să protesteze faţă de decizia MTS şi să ceară explicaţii. Trebuia să primim cu 30-40 la sută mai mulţi bani!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici directorul tehnic al naţionalelor, Remus Drăgănescu, nu s-a lăsat mai prejos: „Cineva, sus, nu ne iubeşte. Nu ştiu din ce vor mai trăi sportivii noştri. O să reducem activitatea sub nivelul baschetului. Decizia MTS este şocantă! Dacă Belu vrea să facem sporturi de masă, atunci să transformăm federaţiile în Daciade, ca pe vremea lui Ceauşescu, şi să renunţăm la sportul de performanţă!”. Gimnastica n-are bani pentru Europene

Nicolae Vieru, preşedinte onorific la federaţia de gimnastică, s-a revoltat împotriva oficialilor din minister: „Avem datorii de peste 3 miliarde de lei vechi pentru primele luni ale acestui an! Sportivii şi antrenorii nu au încasat prima de lot, s-a creat o psihoză nefavorabilă pregătirii. Suntem nevoiţi să dăm afară 20 la sută din personalul federaţiei. Mâine (n.r. - azi) mergem la Europene şi nu ne-am plătit biletele de avion! Avem achitată doar jumătate din cazare, în valoare de 32.000 de euro. E o situaţie fără precedent. MTS nu s-a creat pentru sport, ci pentru alte motive!”.

INECHITATE. Aurul Sandrei Izbaşa la JO n-a salvat gimnastica Foto: Reuters TABEL

Sumele în lei repartizate de MTS