Fostul director al INEC Cătălin Grigoras a declarat: "Existența protocolui a fost confirmată și de DNA. Nici un angajat INEC, DNA sau SRI nu este nebun să falsifice, să distrugă probe dacă nu are spatele asigurat total de SRI și Parchet".

În ciuda faptului că există informația potrivit căreia Institutul Național de Expertize Criminalistice a încheiat un protocol cu Direcția Națională Anticoruptie, acest lucru nu a fost confirmat până în prezent de niciuna dintre institutiile implicate. Chiar și reprezentanții Ministerului Justitiei au susținut că nu există niciun protocol DNA-INEC, scrie luju.ro.

Potrivit unor documente oficiale aflate în posesia jurnaliștiilor, DNA și INEC au încheiat un protocol de colaborare, după anul 2011, care vizează printre altele care să fie procedurile de urmat în cadrul efectuării expertizelor privind autenticitatea înregistrarilor.

Pe baza acestor documente dar și a concluziilor expertului Cătălin Grigoras, în orice dosar penal din România în care instanțele au dispus efectuarea de expertize criminalistice la INEC, expertizele au fost realizate de fapt în baza unui protocol dintre acuzare și experți, și nu în mod echidistant și independent.

"Conform declarației de martor a unui angajat INEC, între DNA și Institut există un protocol cu privire la procedurile de autentificare a înregistrarilor audio produse de DNA. Existența acestui protocol a fost confirmată și de DNA și este menționată într-o încheiere de ședință publică din România.", a declarat Cătălin Grigoraș.

"Adică în orice dosar penal din România în care instanța dispune efectuarea unei expertize criminalistice la INEC și părțile își imaginează că expertiza se efectuează echidistant, în mod independent, expertiza se efectuează de fapt în baza unui protocol dintre acuzare și experți. Continuțul acestui protocol nu este public iar acum se încearca negarea exisțentei lui și dezinformarea ministrului justitiei.", a spus fostul director INEC.

"Să nu fiți surprinși dacă nu va fi făcut public vreodata sau se va auzi că a fost distrus, sau că în baza lui se vor face în continuare expertize criminalistice la INEC mai ales că expertiza criminalistică este în continuare monopol de stat și se efectuează exclusiv de către INEC, Poliție sau SRI. Să nu vă mirați dacă se va încerca în continuare negarea existenței protocolului și mușamalizarea efectelor acestuia iar persoanele din INEC responsabile de dezinformarea ministrului sau instanțelor și implicit de influențarea nefastă a actului de justitie nu vor fi trase la răspundere.", a mai spus Grigoraș.