Fără nicio îndoială, tenisul este, la ora actuală, cel mai bine plătit sport din România, dar în același timp și cel mai scump. „Sportul Alb” nu va ieși niciodată de sub eticheta de disciplină elitistă, însă performanțele se răsplătesc pe măsură.

Halep conduce topul

În ceea ce privește tenismenele românce, lidera acestei statistici este, fără drept de apel, Simona Halep, ocupanta poziției a treia în clasamentul WTA. Constănțeanca în vârstă de 23 de ani se poate lăuda cu un salt financiar remarcabil, dar pe măsura performanțelor. Finalistă la Roland Garros și semifinalistă la Wimbledon în urmă cu un an, Simona a reușit să atingă o cotă uluitoare în cariera sa, grație jocului său impresionant. În clipa de față, cea mai bună jucătoare din România a acumulat din câștiguri suma de 9 milioane de dolari.

Mo n i c a Niculescu a strălucit anul acesta la Wimbledon, acolo unde a fost eliminată în „optimi”. Performanța înregistrată pe iarba londoneză i-a adus sportivei din Slatina suma de 178.500 euro, iar în total a strâns din tenis 3,38 milioane de dolari. Este urmată de Sorana Cîrstea (locul 165 WTA), jucătoare care nu a mai impresionat în tenis, în ultimul timp, dar care a depășit în carieră cifra de trei milioane de dolari. Eliminarea din turul trei la simplu și manșa secundă la dublu de la Wimbledon în acest an, i-a adus Irinei Begu (30 WTA) un cec în valoare de 134.000 de dolari. Astfel, bucureșteanca de 24 de ani a depăşit două milioane de dolari premii din tenis în carieră.

Pavel, „nabab” printre români

La băieți, cel care conduce topul celor mai bogați jucători români este Andrei Pavel, tenismen retras din circuitul profesionist. Actualmente căpitannejucător al naționalei du Cupa Davis, Pavel și-a trecut în cont în cariera sa impresionanta cifră de 5,225 milioane de dolari. „Cneazul” este urmat de Victor Hănescu (locul 212 ATP), tenismen a cărui avere din tenis se învârte în jurul sumei de 4,311 milioane de dolari.

Ultima treaptă a podiumului este ocupată de cel mai în vogă tenismen român din acest moment: Horia Tecău. După ce a cucerit trofeul, alături de Jean-Julein Rojer, la Wimbledon, sportivul din Constanța a primit în urma performanței de la Londra suma de 265.000 de dolari, cel mai mare premiu pe care l-a încasat vreodată un jucător român la dublu, ajungând, astfel, la 2,786 de milioane de dolari câştigaţi în carieră.

Halep rămâne pe 3 WTA, Tecău urcă pe 5 ATP

Site-ul WTA a făcut public, ieri, clasamentul mondial de simplu, după turneul de la Wimbledon. Chiar dacă a fost eliminată la turul 1, Simona Halep a rămas pe locul trei, cu 5.151 puncte, Monica Niculescu a urcat de pe locul 41, de pe 48, cu 1.205 puncte, Alexandra Dulgheru a făcut un salt de 14 poziții și se află acum pe 46, Andreea Mitu a coborât de pe 71 pe 78, în timp ce Sorana Cîrstea a urcat de pe 171 pe 165. Câștigător la Wimbledon, Horia Tecău a urcat de pe locul 7 pe 5 în clasamentul ATP de dublu, cea mai înaltă poziție din carieră, iar Florin Mergea a ajuns și el la cea mai bună clasare, locul 7.