Evenimentul ZileiSocialMilioane de pensii, recalculate. Ce se întâmplă cu pensiile sub o mie de lei

Milioane de pensii, recalculate. Ce se întâmplă cu pensiile sub o mie de lei

Milioane de pensii, recalculate. Ce se întâmplă cu pensiile sub o mie de lei
Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, acuză că Executivul liberal ar minți atunci când afirmă că nu există suficienți bani pentru creșterea cu 40% a pensiilor.

„Atenția s-a canalizat pe creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie. Se scapă din vedere că de la 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit începută recalcularea pensiilor pe noile formule de calcul. Legea elimină inechitățile din sistem care nu pot fi rezolvate fără nouă formulă de calcul. Există inechități între femei și bărbați. De asemenea, persoane care au ieșit la pensie pe legislații diferite au pensii diferite deși au lucrat în același loc. Ei nu vor să aplice legea pentru că legea nu înseamnă doar 40%, ci înseamnă și banii pe recalculări”, susține Vasilescu.

Milioane de pensii, în aer! Orban a luat decizia! Vestea serii pentru pensionari

„Nicăieri în UE, poate în Bulgaria, dar nu cred că vrem să ne comparăm cu Bulgaria, pensiile nu sunt așa de mici. Sunt multe pensii sub o mie de lei. E clar că nu se poate trăi în aceste condiții. Pensionarii sunt primii care își plătesc utilitățile, apoi banii se duc pe medicamente și mâncare și atât. Nu e vorba de a stimula consumul, e vorba de supraviețuirea acestor oameni”, a mai spus politiciana.

„Este o minciună cu creșterea deficitului. Banii cu pensiile au fost trecuți în buget, deci cele 10 miliarde există. Cu 3,2 mld s-au majorat cu 14% pensiile, iar cu ceilalți 6,8 mld, de fapt, prin această rectificare îi da la Muncă și îi trimite la Fondul de Rezervă al Guvernului ca să se ducă la primarii PSD care candidează din partea PNL, la primarii PNL să tragă pentru alegerile locale. Nu se mărește cu niciun leu deficitul. Banii existau. De ce îi iau acum?”, a mai acuzat Lia Olguța Vasilescu, marți seară, la Antena 3.

Plenul Parlamentului a adoptat, marţi, rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie. S-au înregistrat 242 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.

Liberalii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectele privind rectificările bugetare adoptate de Parlament.


Accesează: