Evenimentul Zilei > International > Miliardar spaniol acuzat că a furat un tablou de Picasso
Miliardar spaniol acuzat că a furat un tablou de Picasso

Miliardar spaniol acuzat că a furat un tablou de Picasso

Amendă colosală pentru un miliardar spaniol. Acesta a fost sancționat cu 52 de milioane de euro și o pedeapsă de 18 luni de închisoare, de un tribunal spaniol. Bărbatul în vârstă de82 de ani a încercat să scoată ilegal din țară un tablou de Pablo Picasso, fără a avea permisiunea autorităților.

Octogenarul Jaime Botin, este unul din cei mai bogați oameni din Spania. Bancher de renume, acesta e urmaşul fondatorilor băncii Santander, înfiinţată în 1857, și fost președinte al Bankinter.

În 2015, acesta a încercat să scoată ilegal din Spania tabloul ”Tête de jeune fille”, realizat în 1906 de celebrul pictor cubist Pablo Picasso. Pictura este evaluată 26 de milioane de euro, fiind catalogată drept ”o comoară naţională” de autorităţile din Spania. Botin a achiziționat tabloul la o licitație care a avut loc la Londra, în anul 1977. Tabloul a fost confiscat de vameşii francezi pe un vapor aflat în portul Calvi din Corsica, în 2015. Imediat s-a ajuns la proces, bancherul fiind acuzat de furt și, anul acesta, condamnat.

Jaime Botin a negat acuzațiile și a spus în instanță că intenționa să ducă tabloul în Elveția, pentru a-l depozita în condiții de siguranță. Pe de altă parte, avocații lui au susținut că lucrarea de artă nu ar trebui să facă obiectul unei interdicții de export, având în vedere că fusese achiziționat în străinătate și că se afla la bordul unei nave britanice. Opera însă a fost confiscată, fiind expusă la Muzeul de artă modernă Reina Sofia din Madrid, iar acum, odată procesul încheiat, miliardarul a fost condamnat. Având în vedere vârsta sa înaintată și faptul că nu are antecedente penale, el nu va sta la pușcărie, cel mai probabil, însă de amendă nu poate scăpa.

Pablo Picasso a fost unul dintre fondatorii cubismului. De-a lungul vieșii a pictat aproximativ 1.885 de tablouri, dar unele dintre ele sunt încă de negăsit în Europa.

Sursa: dw.com

Sursa foto: Guardia Civil