MIHAI COSMA: Omul care a invins destinul

MIHAI COSMA: Omul care a invins destinul

In finalul operei lui Enescu, personajul central dispare in neant, condus de Eumenide in lumea celor fara de moarte.

Aceasta iesire din scena a fost redata de maestrul David Ohanesian de zeci de ori, in aplauzele entuziaste ale publicului, care saluta o extraordinara creatie in acest emblematic rol.

Aseara, fara sa fie pe scena, maestrul a interpretat pentru ultima oara momentul, fara costumul lui Oedip. Marele artist a iesit el insusi din scena, dupa o cariera stralucita, refugiindu-se intru eternitate in lumea zeilor, pentru ca marii artisti sunt, am putea spune, zeii zilelor noastre.

Ei pot lua infatisarea oricui si pot impresiona oamenii nu prin fulgere si tunete, ci prin puterea cuvantului, fie el rostit sau cantat. Poate ca cei care canta, asemeni lui Orfeu, au chiar o mai mare putere de fascinatie, caci muzica este limbajul care patrunde in inimile tuturor, indiferent de limba, de varsta, de cultura.

Ne puteți urmări și pe Google News

David Ohanesian a fost, pe rand, Omul care isi infrunta pe fata destinul (in Oedip), demonicul Iago, nobilul Renato, romanticul Wolfram, necrutatorul Alfio, crudul Scarpia, nefericitul Rigoletto si multi altii.

Interpretarile sale vor ramane neuitate pentru spectatorii din Romania si din multe tari ale lumii, caci talentul si valoarea celebrului nostru bariton l-au impus pe marile scene lirice din Europa, alaturi de cei mai importanti cantareti ai veacului.

Iata insa ca omul care a invins destinul pe scena a plecat acum din viata, urmand pasii colegului sau Luciano Pavarotti. A parasit existenta lumeasca indreptandu-se catre eternitate, dupa ce i-a slujit ca nimeni altul pe semenii sai, daruindu-le emotii de neuitat.

De acum, David Ohanesian se va odihni, incetand sa mai cante, dar ascultand in continuare vocile operei, care, nu-i asa, se ridica pline de armonie la ceruri...