Micuţa Miruna, mutilată la naştere într-un travaliu prelungit

Micuţa Miruna, mutilată la naştere într-un travaliu prelungit

Neglijenţa medicilor şi procedurile învechite din spitale au condamnat un copil să nu ducă o viaţă normală: micuţa Miruna nu vede, nu aude şi nu poate mânca.

O tânără din Bucureşti, internată în Spitalul „Cantacuzino“, a fost trimisă de medici dintr-o clădire într-alta, chiar cu câteva minute înainte de a naşte, după ce i se făcuse anestezie peridurală. Era istovită, ameţită, speriată, dar se pare că medicilor nu le-a păsat.

Intervenţia trebuia făcută într-o altă clădire, iar ei nu erau „responsabili cu transportul pacientei“, aşa că nu le-a păsat cum se va descurca tânăra până acolo, sub anestezie fiind. Povestea Georgetei Florea, care, în urmă cu doi ani, a dat naştere prin cezariană unei fetiţe, după 24 de ore de travaliu, continuă azi şirul ororilor din spitale. Pentru că decizia de a fi operată a venit mult prea târziu, copilul a suferit numeroase handicapuri. Prea târziu pentru a sesiza Colegiul Medicilor   Deşi fetiţa are 2 ani, pare mult mai mică: nu poate mânca decât printr-un tub, nu vede şi nu aude. La atât timp de la naştere, doarme încă între părinţii ei, pentru ca aceştia să intervină rapid ori de câte ori se îneacă. Copilul nu poate înghiţi şi oricând există riscul să se asfixieze cu salivă. Cazul seamănă izbitor cu cel al micuţului Sebastian.

„Fetiţa are un handicap sever, o întârziere psihomotorie. Cauzele sunt dificil de apreciat, mai ales că nu am urmărit-o de la naştere“, ne-a spus Carmen Burloiu, medicul neurolog al fetiţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Neştiind unde şi cui să se adreseze pentru a face reclamaţii la timp şi a afla ce s-a întâmplat cu fetiţa lor, părinţii au rămas încă nelămuriţi. Mai ales că toate analizele şi ecografiile confirmau că ar fi trebuit să fie perfect sănătoasă.

Vinovaţii de starea fetiţei nu mai pot fi găsiţi şi nici traşi la răspundere. „Colegiul Medicilor nu mai poate face o anchetă pentru că au trecut mai mult de şase luni de la fapte. Părinţii pot apela la instanţă“, spune Gheorghe Borcean, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România. „Părea că merge bine“ Georgeta Florea a născut-o pe Miruna în urmă cu aproape doi ani, la Spitalul „Dr. I. Cantacuzino“. „Doctorul Ruxandra Dumitrescu, care m-a urmărit în timpul sarcinii, ne-a chemat la spital în ziua de 21 decembrie, ea fiind de gardă atunci. La ora unu după-amiaza mi-a provocat naşterea, şi la 11 seara a rupt membranele. Deşi dimineaţa următoare la ora şapte m-am rugat de ea să-mi facă cezariană, mi-a tot spus că nu e cazul, că voi naşte normal. Mi-a mai spus şi că nu-i dă voie directorul. Mi-au făcut cezariana într-un final după ora unu, pe 22 decembrie“, spune mama fetiţei.

Deşi recunoaşte că multiplele handicapuri ale fetiţei sunt cauzate de travaliul prelungit, medicul Ruxandra Dumitrescu justifică cele 24 de ore prin faptul că mama Mirunei părea o femeie rezistentă.

„Era o femeie normală, simplă, de la ţară, părea că merge bine. Aveam un făt mare, de 3,4 kilograme. Placenta era bună, pulsul bun“, ne-a declarat doctorul. Mama fetiţei susţine, în schimb, că nu i s-au făcut nici ecografie, nici analize după internare.

„Cum îşi puteau da seama cum era poziţionată fetiţa sau dacă era totul în regulă cu ea? Nici măcar nu au monitorizat-o“, susţine mama fetiţei.   S-a deplasat fără cărucior În afara travaliului prelungit, tatăl fetiţei, Constantin Florea, inculpă medicii pentru faptul că i-au trimis soţia pe jos din sala de naşteri într-o altă cladire.

Anesteziată şi susţinută doar de o asistentă, tânăra a alunecat pe scară în drumul către celălalt bloc operator. Capul copilului era deja ieşit. Fosta conducere susţine că este o procedură normală ca viitoarele mămici să se deplaseze singure fără cărucior. „Se foloseşte cărucior sau targă atunci când e caz de urgenţă majoră şi sângerare mare, femeie în stare de hipotensiune şi nu se poate mobiliza singură“, spune doctorul Maura Popescu, directorul spitalului din acea vreme.

Potrivit doctorului Dumitrescu, în cazul tinerei care petrecuse o zi în travaliu nu era vorba despre o astfel de situaţie. „Era bine fizic, cu tensiune bună, puls bun. Cu transportul nu era treaba mea, eu m-am dus să pregătesc cealaltă sală pentru operaţie, pentru că în cea în care se afla se făcea deja o cezariană şi mai dura o jumătate de oră. Nu mai puteam aştepta atât“, îşi reaminteşte doctorul, care întârziase luarea deciziei de a face operaţia.

REGULĂ Travaliul trebuie monitorizat în permanenţă O durată mai mare de 18 ore de travaliu poate fi riscantă, spun medicii ginecologi. Pot interveni infecţii sau pot apărea hematoame. „O femeie poate să stea în travaliu 24 de ore, dar doar dacă starea ei şi a copilului este monitorizată în permanenţă. Medicul este cel care judecă evoluţia travaliului“, spun surse medicale. În plus, o expulzie prelungită (momentul în care copilul a depăşit bazinul şi caută să iasă) are complicaţii mult mai grave. „Dacă stă în expulzie mai mult de 30, maximum 45 de minute, fără ca doctorul să intervină, poate apărea o suferinţă fetală serioasă“, susţin medicii.