Evenimentul Zilei > International > MEXIC: Descoperirea unei gropi comune în zona unde au dispărut 43 de studenţi
MEXIC: Descoperirea unei gropi comune în zona unde au dispărut 43 de studenţi

MEXIC: Descoperirea unei gropi comune în zona unde au dispărut 43 de studenţi

Un număr încă neprecizat de cadavre au fost descoperite, ieri, într-o groapă comună clandestină, din apropierea oraşului mexican Iguala, unde în urmă cu opt zile au dispărut 43 de studenţi, după atacuri cu arme de foc ale poliţiştilor locali şi unor grupări armate.

„Am cercetat zona cu mare atenţie şi apoi am reuşit să găsim resturi umane efectuând lucrări de excavaţie”, a declarat, la telefon, un agent al poliţiei din statul Guerrero, participant la acţiune, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Este greu să dăm asigurări că este vorba despre studenţii dispăruţi, pentru că trebuie să efectuăm expertize şi să găsim puncte comune cu persoanele căutate”, a mai afirmat acest poliţist.

Pe de altă parte, un responsabil al poliţiei regionale a menţionat că descoperirea gropii comune din vecinătatea localităţii Iguala, situată la 200 de kilometri sud de Ciudad de Mexico, a fost posibilă pe baza unei informaţii anonime.

Procurorul statului Guerrero, Inaky Blanco Cabrera, a confirmat prezenţa la faţa locului a „experţilor, anchetatorilor, poliţiei şi forţelor armate”, conform postului Milenio TV. „Sunt gropi şi resturi de oase”, a mai spus el.

Cei 43 de tineri daţi dispăruţi de pe 26 septembrie erau studenţi ai unei şcoli normale din apropiere de Chilpancingo, capitala statului Guerrero.

Ei au venit pe 26 septembrie, însoţiţi de numeroşi colegi la Iguala, la aproximativ 100 km de şcoala lor, pentru a strânge fonduri şi a manifesta. De asemenea, adolescenţii au confiscat trei autobuze ale transportului public local pentru a se întoarce acasă.

Poliţişti municipali şi indivizi înarmaţi neidentificaţi au deschis focul asupra acestor autobuze, omorând trei persoane, iar alte împuşcături în cursul serii s-au soldat cu alţi trei morţi.

În total, s-au înregistrat 6 morţi şi 25 de răniţi.

După aceste violenţe, 22 de poliţişti locali au fost arestaţi. Aceşti agenţi, a căror motivaţie pentru a deschide focul rămâne necunoscută, dar care ar avea legături cu crima organizată din regiune, sunt, de asemenea, suspectaţi că au dus zeci de studenţi cu maşina lor spre o destinaţie necunoscută.

În plus, un mandat de arestare a fost lansat contra primarului din Iguala, Jose Luis Albarca, şi a responsabilului cu securitatea aflat în subordinea lui pentru posibila lor implicare în violenţe. În prezent, ei sunt căutaţi de poliţie, fiind consideraţi ca fugari.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: