Evenimentul Zilei > Actualitate > Mesajul ucigaşului Maricicăi Hăhăianu, pentru români: „Îmi pare foarte rău”
Mesajul ucigaşului Maricicăi Hăhăianu, pentru români: „Îmi pare foarte rău”

Mesajul ucigaşului Maricicăi Hăhăianu, pentru români: „Îmi pare foarte rău”

Deşi presa l-a surprins zâmbind când a fost "ridicat" de poliţişti, Alessio Burtone, italianul care a omorât-o cu un pumn pe asistenta Maricica Hăhăianu, a transmis prin avocatul său "condoleanţe tuturor românilor".

Este deja a treia zi de când italianul care a omorât-o cu un pumn, într-o staţie de metrou de la Roma, pe asistenta din Râmnicu Sărat, Maricica Hăhăianu, se află izolat, în arest. Imaginile din timpul arestării sale au stârnit fiori: Alessio a fost condus până la maşina poliţiei în uralele şi aplauzele "băieţilor de cartier", prietenii băiatului. Pentru o secundă, o cameră a surprins un zâmbet mulţumit pe faţa agresorului. Ieri, "Corriere de la Serra" i-a intervievat pe amicii săi din cartierul "Don Bosco" care l-au aplaudat. Au spus că nu e vorba de xenofobie, ci de încurajarea unui prieten pentru perioada grea care îl aşteaptă.

Gestul a strânit însă, mai ales în presa din Peninsulă, o aprinsă polemică pe tema xenofobiei.

Contactat de "Evenimentul zilei", avocatul lui Burtone, Fabrizio Gallo, a transmis gândurile clientului său în legătură cu tragedia petrecută, "scuze" pentru familia Maricicăi Hăhăianu şi pentru "întregul popor român". De asemenea, apărătorul italianului transmite că Alessio Burtone trebuie să plătească pentru fapta sa.
În presa italiană, Gallo a susţinut că Burtone se teme pentru viaţa sa în închisoare, din cauza unor posibile agresiuni din partea deţinuţilor români.

Trupul Maricicăi Hăhăianu era aşteptat ieri la Râmnicu Sărat, pentru înmormântarea care va avea loc peste câteva zile. O piaţă din Roma va purta numele româncei ucise în staţia de metrou Anagnina.

"S-a creat o banală ceartă"

"Sunt foarte bucuros că sunt primul care să vă transmită cât de îndureraţi suntem aici de cele petrecute", îşi începe Fabrizio Gallo mesajul. Avocatul a vorbit "în repetate rânduri" cu clientul său despre cele petrecute şi, susţine Gallo, acesta s-a arătat plin de remuşcări, în ciuda expresiei zâmbitoare prezentate de camere. "Adevărul este că, trebuie să o spunem, (având în vedere acuzaţia de omucidere) că nu a premeditat moartea bietei Maricica", ţine totuşi să precizeze avocatul.

Gallo susţine că Alessio Burtone nu a avut în faţă o româncă atunci când s-a hotărât să o lovească pe asistentă, ci o simplă persoană cu care se certa. Clientul său, scrie Gallo, ţine totuşi să se scuze "faţă de întregul popor român".
"Înainte de toate, îşi cere scuze familiei doamnei Maricica şi întregului popor român. Eu cred că Alessio Burtone nu s-a certat şi a lovit-o cu pumnul pentru că era româncă, ci pentru că s-a creat o banală ceartă care s-ar fi putut întâmpla între oricare alte două persoane. Nu se pune problema naţionalităţii, acum românii sunt bine-veniţi în Italia şi fac parte alături de noi din Europa", scrie Fabrizio Gallo.

Avocatul continuă cu precizarea că a apărat de-a lungul timpului foarte mulţi români, cu care a rămas prieten. Gallo a obţinut achitarea lui Gabriel Nichita, românul care, alături de nevasta sa, a fost acuzat că l-a ucis, anul trecut pe administratorul imobilului în care locuiau, Giovani Santini.

"După ce am demonstrat că nu a făcut nimic, în condiţiile în care Ministerul Public a cerut pedeapsa pe viaţă pentru el, a fost achitat după pledoaria mea. Cu acest băiat am rămas prieten, cum am rămas cu mulţi dintre conaţionalii săi români care mi-au mulţumit pentru ce am făcut pentru ei. Am mare respect pentru români şi sunt profund îndurerat de ce s-a întâmplat", transmite Fabrizio Gallo.

"Ne este ruşine"

Avocatul ucigaşului româncei susţine că tatăl lui Alessio Burtone a luat decizia de a-şi vinde casa pentru a "repara", cât poate, situaţia familiei Maricicăi. De asemenea, în mesajul transmis "Evenimentului zilei", Gallo precizează că Burtone îşi asumă responsabilitatea şi că trebuie să plătească pentru ce a făcut.

"Deşi poate fi greu de crezut, băiatul nu i-a dorit moartea acestei biete femei, care era, înainte de toate, mamă, soră şi fiică. Băiatul şi părinţii lui se gândesc tot timpul la copilul femeii, care poartă acelaşi nume cu Alessio. Ne este ruşine de ce s-a petrecut şi eu cred că băiatul a săvârşit o faptă gravă şi că trebuie să plătească pentru ea. Autorităţile italiene l-au arestat, în prezent este la izolare şi riscă, pentru o asemenea faptă, chiar dacă nu a vrut să se întâmple, dar pe care a provocat-o, 18 ani de închisoare pentru a-şi ispăşi vina. Îşi asumă toată responsabilitatea şi vă comunică prin intermediul meu că-şi cere scuze din adâncul inimii sale familiei Maricicăi şi tuturor compatrioţilor săi care nu i-au dorit decât binele", arată Fabrizio Gallo.

Avocatul încheie cu un mesaj de condoleanţe şi din partea sa şi pentru familia lovită de fapta lui Burtone, familie care, scrie Gallo, "acum suportă imensa durere cu multă demnitate şi calm, caracteristică întregului popor român":

"Sunteţi un popor ca şi cel italian, care a emigrat în căutare de muncă, în căutarea unui viitor mai bun pentru copiii voştri. Maricica, o persoană foarte muncitoare şi o femeie extraordinară, şi-a găsit din nefericire moartea din vina clientului meu şi din cauza asta sunt profund îndurerat şi vă cer şi eu, umil, scuze."

Fabrizio Gallo, avocatul ucigaşului Maricicăi Hăhăianu

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: