Ostergaard este profesor de Civilizație și integrare europeană la Universitatea din Aarhus și profesor de Istorie europeană și daneză de la Copenhaga. S-a specializat în istoria identității europene și a studiat state multiculturale și multietnice precum Austria, Ungaria.
Opiniile sale alarmante au fost publicate de ziarul Politiken unde Ostergaard recunoaște că susținea multiculturalismul, dar și-a retras poziția.  „Este timpul pentru a construi ziduri cu garduri de sârmă pe patru benzi“ este titlul articolului său, care spune că, dacă acest lucru nu se întâmplă, va exista o diviziune între Europa de Vest și Europa de Est bazată pe idei acuzatoare despre gestionarea imigrației.
„Protecția frontierelor este necesară, altfel populația se va revolta împotriva guvernului”, a scris Ostergaard, argumentând: este un semn clar că integrarea migranţilor a eșuat.  „Aceste ghetouri sunt un bun exemplu de emergență a societăților paralele. Integrarea nu a eșuat pentru toată lumea, ci pentru un număr relativ mare de persoane „, a scris profesorul, care solicită ca obiectivul să fie „asimilarea” și nu „integrarea”.
Potrivit lui Ostergaard, pur și simplu nu este posibil să se absoarbă atât de mulți oameni în statele cu o economie prosperă. Tonul profesorului este oarecum similar cu cel al președintelui rus Vladimir Putin.  „Elitele conducătoare sunt detașate de oameni“ a spus Putin  pentru Financial Times , adăugând că „ideea așa-numita liberală este depășită“ și că unii lideri occidentali au recunoscut că „multiculturalismul“ este un eşec.