Ursula von der Leyen a precizat că este vorba de o investiție de 110 milioane de euro, până în 2021, pentru dezvoltarea infrastructurilor folosite la Rukla de acest batalion multinațional în care Germania este ”națiune-cadru”.

”Un semn că ne angajăm pe termen lung (în securiatea Lituaniei) este că vom investi 50 de milioane de euro în cursul acestui an. Până în 2021, în total 110 milioane de euro vor fi investiți pentru cartierele noastre comune și pentru terenurile de exerciții” ale batalionului multinațional, a declarat Ursula von der Leyen, la întâlnirea cu militarii Panzerbataillons 104 care au ajuns recent la Rukla, la fel și forțele cehești și olandeze, informează Opex.

În 2016, NATO a decis să trimită patru batalioane multinaționale în trei țări baltice și în Polonia pentru a demonstra ”solidaritatea țărilor Alianței Nord Atlantice, determinarea lor și aptitudinea de a reacționa, declanșând un răspuns aliat imediat în fața oricărei agresiuni”, în special unei agresiuni din partea Moscovei.

”Prezența avansată a NATO este defensivă, proporțională și conformă cu angajamentele internaționale. Ea reprezintă un angajament semnificativ din partea aliaților și vine să reamintească de-o manieră tangibilă că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor”, a comunicat NATO.

Ceea ce a subliniat și ministrul german al Apărării : ”Vrem să spunem foarte limpede că Lituania nu este singură și nu va rămâne niciodată singură. Lituania nu va mai trebui niciodată să-și sacrifice libertatea și independența”, a afirmat Ursula von der Layen.

”Vom rămâne aici, cu Bundeswerh, atât timp cât situația o va cere”, a adăugat ministrul german.

”Este prima dată când auzim Germania să vorbească atât de clar și la un nivel politic atât de sus despre faptul că va fi prezentă aici pentru un termen lung, adică până când situația în materie de securitate se va schimba”, a declarat și ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis.

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie, Germania se află în fruntea Very High Readiness Joint Task Force a NATO, care trebuie să poată interveni, dacă este necesar, într-o perioadă foarte scurtă de timp într-o țară atacată, pentru a permite desfășurarea a două brigăzi multinaționale care constituie un al doilea eșalon