Alexandru Mitsch, o figură importantă din aripa conservatoare a CDU, a declarat că Merkel ar trebui să renunțe: "Ar fi în interesul CDU și al Germaniei dacă aceasta va deschide calea pentru o reînnoire extrem de necesară a partidului". "Merkel ar trebui să se retragă în urma greșelilor făcute, în special în politica de azil a migranţilor, și scăderea drastică în sondaje", a mai declarat politicianul. "Aceasta ar fi o oportunitate de reintegrare a ariilor conservatoare și pro-business ale partidului". 
 
Iar Ralph Brinkhaus, șeful CDU și Uniunea Socială Creștină (CSU) din parlamentul german, și-a arătat sprijinul pentru Merkel, declarând: "Presupun că va concura și aș susține acest lucru, deoarece un șef de guvern are nevoie și de susținerea partidului".
 
Brinkhaus l-a înlocuit pe Volker Kauder -un aliat vechi al Angelei Merkel – după votul din partid. Iar  Alexander Graf Lambsdorff, din Partidul Liberal Democrat al Germaniei, a declarat că este "începutul sfârșitului marii coaliții".
 
Un consilier al CDU a spus: "Kauder a fost prima piesă domino care a căzut, dar s-ar putea să urmeze mai multe. Ar putea fi doar începutul. Cred că întreaga conducere a partidului formată din seniori se află sub presiune să demisioneze și asta include și pe Merkel".