Meditaţii date pe bani grei, nedeclaraţi şi neimpozitaţi

Meditaţii date pe bani grei, nedeclaraţi şi neimpozitaţi

Studenţii şi profesorii începători îşi vând cunoştinţele mai ieftin şi la vedere, pe site-uri, în vreme ce „somităţile“ o fac mai discret, dar pe sume cel puţin duble. Puţini dintre ei le declară la stat.

Meditaţiile. Elevii recurg la ele pentru că nu sunt mulţumiţi de ce li se predă la clasă sau pentru că programa de liceu nu „se pupă“ cu cea cerută de anumite facultăţi. Părinţii le acceptă pentru liniştea conştiinţei, iar profesorii pentru rotunjirea venitului sau, mai bine zis, dublarea ori triplarea salariului dat cu zgârcenie de stat.

De la an la an, şi mai ales în preajma Bac-ului ori a admiterii la facultate, meditaţiile se scumpesc, însă numărul celor care le declară la Administraţia Financiară bate pasul pe loc. Profesorii nu recunosc că dau meditaţii decât sub protecţia anonimatului, iar preţul este tabu pentru urechea ziaristului, dar spus pe şleau în faţa elevului.

Informatică la 80 de lei şedinţa

Oferta de meditaţii este expusă pe larg pe diferite site-uri de profil şi strecurată cu grijă printre elevi, în clase. Unul dintre site-urile care abundă în anunţuri „meditatoare“ este www.compendium.ro. Aici, o studentă de anul trei la Facultatea de Matematică vinde două ore de matematică pe 45 de lei. Un alt anunţ, de data asta al unui cadru universitar, „cu experienţă de peste 10 ani“ nu este completat la rubrica Preţ.

„De obicei, un astfel de profesor ia cam 40 de lei pe oră, iar şedinţa poate dura două sau trei ore. Preţul creşte odată cu anii de experienţă şi cu renumele profesorului. De fapt, asta plăteşti, renumele profesorului“, ne lămureşte cineva din sistem, dar care refuză să-i fie publicat numele. Aceeaşi sursă spune că, în general, „somităţile“ sunt cunoscute printre elevi şi nu au nevoie de anunţuri pe net. Şedinţa de română costă şi ea între 30 şi 50 de lei.

Limbile străine, de la engleză la chineză, sunt ceva mai scumpe, variind între 30 de lei şedinţa şi 45 de lei ora. La capitolul „meditaţii bănoase“ se înscriu şi cele la informatică, unde şedinţa pentru pregătirea de Bacalaureat sau a proiectului de licenţă ajunge până la 80 de lei.

Meditaţiile se mai dau şi pe abonament de minimum 10 şedinţe, cu o reducere de preţ, sau pe bonuri de masă. De asemenea, oferta cuprinde şi deplasarea la domiciliul elevului.

Talentul - 800 de lei şedinţa

De departe, cele mai scumpe meditaţii sunt cele care „şlefuiesc“ talentul, care nu-ţi garantează reuşita la facultate, dar fără de care şansele de a fi student scad veriginos. Sunt meditaţiile care te ajută să devii actor, creator de modă ori arhitect. „Sunt facultăţile în care bagi bani pentru că mai apoi scoţi bani“, spune cineva care a cheltuit acum 5 ani aproape 10.000 de euro pe un an jumate de meditaţii, ca să devină student la Secţia de design vestimentar din cadrul Universităţii Naţionale de Artă.

„Preţurile de acum nu le ştiu, pentru că nimeni nu recunoaşte că face meditaţii. Asta se află după câţiva ani de la admitere“, spune femeia, care intuieşte însă că o oră la care se învaţă noţiunile de cromatică a ajuns la 100 de lei, ceea ce face ca şedinţa să ajungă până la 800 de lei. „Se lucrează cu 2-3 studenţi, iar şedinţele sunt destul de consistente, lucrându-se minimum 7 ore“. Cei care se visează actori plătesc pe o şedinţă cam 50 de lei săptămânal, iar recomandarea este să nu se lase de pregătire un an. „La meditaţii nu se predă practic nimic. Sunt trei poezii pe care candidatul trebuie să le prezinte. E necesar să te sfătuieşti cu elevul, să vezi cam ce gen îi place sau ce i s-ar potrivi. E şi puţină psihologie aici şi îţi trebuie ceva timp să ajungi să-l descoperi“, spune o actriţă al cărui nume, încă, nu sună cunoscut.

Un fel de anonim pe piaţa meditaţiilor este şi Răzvan, student în anul II la Jurnalism, care „predă“ creativitate pe 40 de lei, în timp ce profesorii lui îşi permit să ceară 50 de euro pe şedinţă. Nimeni nu garantează reuşita.

Sportul costă 100 de lei

Nici sportul, materie de Bac, nu e lipsit de oferte în meditaţii. Un alt profesor, fără nume public şi chef de „discuţii de aprozar la telefon“, spune că şedinţa de pregă tire la educaţie fizică pentru admitere la Academia de Educaţie Fizică şi Sport sau la şcolile militare poate ajunge şi la 100 de lei.

„Depinde de condiţia fizică a candidatului. Este un examen destul de riguros şi am de muncit mai mult cu cei care nu au condiţia fizică optimă“, spune profesorul.

ILEGALITATE

Profesorii riscă închisoare de la 2 la 8 ani

Cei mai mulţi dintre profesori nu declară faptul că dau meditaţii, pentru că nu stă nimeni să-i verifice. Pe de altă parte, nu cunosc procedura şi spun că nu pot preconiza cât pot câştiga dintr-un an de meditaţii, pentru că nu se pot baza pe toţi elevii. „Unii se pot retrage pe parcurs, şi atunci eu se poate să declar o sumă mai mare decât cea cu care rămân în mână“, motivează o profesoară de ce nu-şi declară veniturile extrasalariale.

Meditaţiile sunt reglementate de Codul Fiscal ca fiind venituri realizate din activităţi independente şi care se impozitează pe baza normelor de venit. Aceste norme, impozitate cu 16%, sunt stabilite anual de către Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice Teritoriale, în funcţie de numărul populaţiei şi de vadul comercial.

Un profesor din Ploieşti, de exemplu, care declară la Administraţia Financiară Teritorială că dă meditaţii, plăteşte un impozit anual de 450 de lei, indiferent de venitul pe care îl realizează. Nedeclararea veniturilor constituie infracţiune, potrivit Legii nr. 87/1994, şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani. Metodele de depistare a profesorilor care dau meditaţii fără să le declare (flagrantul sau plângerea penală din partea elevului) descurajează însă organele abilitate de lege să efectueze controlul, pentru că ele nu se concretizează aproape niciodată.

10.000 de euro costă un an şi jumătate de meditaţii la design vestimentar

Ne puteți urmări și pe Google News