Medicii de familie sunt gata să elibereze din nou compensate

Medicii de familie sunt gata să elibereze din nou compensate

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi reprezentanţii doctorilor de familie au discutat toată ziua de ieri pe marginea contractului care reglementează acordarea asistenţei în medicina primară.

După nouă ore de negocieri, s-a anunţat că de astăzi este posibil ca doctorii să elibereze din nou reţete compensate sau trimiteri.

„Avem semnale că medicii ar putea relua, de azi, activitatea normală. Sigur, discuţiile vor mai continua, aşteptăm rezultatul final, dar eu cred că lucrurile sunt spre bine”, a declarat preşedintele CNAS Lucian Duţă.

Protestul nu a fost susţinut de toţi doctorii

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea s-a desfăşurat în condiţiile în care mulţi medici au sistat eliberarea de reţete şi trimiteri de săptămâna trecută. Nu toţi doctorii de familie s-au aliat acestui protest, cei care au contracte cu casa de asigurări a armatei, spre exemplu, au eliberat în continuare reţete.

„Pe site-ul Casei Armatei, cu care avem contract, stă scris clar că reţetele eliberate vor fi plătite, aşa că noi le acordăm pacienţilor în continuare”, ne-a declarat un medic de familie din Capitală.

Şi la farmacii au ajuns pacienţi cu reţete, în ciuda protestului. „Unii medici protestează, alţii nu. Nu am de unde să ştiu câţi s-au înscris în patronatul doamnei Doina Mihaela. O parte dintre medicii care protestează au declarat că nu vor elibera reţete până pe 1, luna viitoare”, afirmă Clara Popescu, vice preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Reprezentanţii medicilor de familie au venit la întâlnirea cu conducerea CNAS, spunând că speră la finalul zilei de miercuri să poată semna protocolul care să permită reluarea prescrierilor de reţete pentru medicamente compensate şi gratuite şi a trimiterilor către specialist.

„După cum a decurs întâlnirea de marţi, sperăm ca astăzi să finalizăm discuţiile pe baza normelor de aplicare a contractuluicadru pe 2010 privind asigurările de sănătate şi de joi să reluăm prescrierea reţetelor pentru medicamente compensate şi gratuite şi a trimiterilor către specialist”, au declarat reprezentanţii medicilor de familie înainte de începerea discuţiilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ei au precizat că la întâlnirea cu conducerea CNAS va fi discutat fiecare articol în parte din normele de aplicare a contractului-cadru şi speră să se ajungă la o formulă care să nu le diminueze venitul pe cabinet, aşa cum se întâmpla cu documentul despre care spun că au aflat în ultimul moment.

„Avem semnale că medicii ar putea relua, de azi, activitatea normală. Aşteptăm rezultatul final, dar lucrurile sunt spre bine.”, LUCIAN DUŢĂ, preşedintele CNAS