Evenimentul Zilei > Politica > Mazilirea lui Chiţoiu, amânată de intrigile din PNL
Mazilirea lui Chiţoiu, amânată de intrigile din PNL

Mazilirea lui Chiţoiu, amânată de intrigile din PNL

PNL şi-a amânat şedinţele de conducere din weekend nu doar din cauza vremii, ci şi pentru că Antonescu nu are masa critică necesară pentru remanierea lui Chiţoiu.

Liberalii au decis să amâne şedinţele programate pentru acest week-end la Sinaia nu doar pentru că s-au speriat din cauza atenţionărilor de vreme rea, au declarat surse din PNL, pentru EVZ. Biroul Politic al PNL şi Delegaţia Permanentă a partidului erau programate să se reunească în acest week-end nu doar pentru a stabili înlocuitorul lui Radu Stroe la Ministerul de Interne şi pentru a pregăti campania PNL pentru alegerile europarlamentare, ci şi pentru a decide remanierea lui Daniel Chiţoiu din funcţia de ministru de Finanţe.
Potrivit surselor EVZ, motivul principal al amânării a fost că liderul PNL, Crin Antonescu, nu a reuşit să strângă în jurul său o masă critică de lideri liberali pentru a susţine înlocuirea din funcţie a lui Daniel Chiţoiu. Recentele probleme ale soţiei acestuia, urmărită penal de DNA, ar putea însă simplifica ecuaţia remanierii ministrului de Finanţe.
Schimbarea acestuia din Guvern ar fi fost pasul cel mai important în încercarea lui Antonescu de a elimina din poziţii de forţă de la Palatul Victoria o serie de lideri cu care a avut divergenţe în ultima vreme. Astfel, ca urmare a accidentului aviatic din Munţii Apuseni, Antonescu a forţat demisia lui Radu Stroe de la conducerea Ministerului de Interne. În acest fel, Antonescu a bifat schimbarea dintr-o poziţie importantă din Guvern a unui lider al partidului căruia i s-a reproşat apropierea de premierul Victor Ponta.
În ceea ce priveşte înlocuirea Marianei Câmpeanu de la Ministerul Muncii cu purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, aceleaşi surse au afirmat că ministrul Muncii ar fi fost mai degrabă, "o victimă colaterală".
PNL îl lasă pe Oprea cu viscolul
Liberalii nu se grăbesc însă cu nominalizarea unui nou ministru de Interne, în condiţiile în care acest minister are atribuţii şi în gestionarea consecinţelor viscolului. Aceştia preferă să lase, pentru moment, aceste atribuţii în însărcinarea ministrului interimar de Interne, Gabriel Oprea. Cel mai probabil, George Scutaru, liderul deputaţilor PNL, va prelua Ministerul de Interne, acesta fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Crin Antonescu, au declarat surse din PNL, pentru EVZ.
CEx al PSD, reprogramat
Reuniunea Comitetului Executiv al PSD de vineri, 31 ianuarie, se va amâna pentru o dată ulterioară, ce va fi comunicată în timp util, "ţinând cont de faptul că o mare parte din membrii Comitetului Executiv Naţional sunt implicaţi direct în acţiunile specifice acestei perioade de iarnă", după cum a anunţat Biroul de presă al PSD. Merită precizat faptul că, în momentul în care au anunţat că Biroul lor Politic şi Delegaţia Permanentă se vor desfăşura pe 1 şi 2 februarie, liberalii au ales acest moment pentru a avea ei ultimul cuvânt după reuniunea conducerii PSD de pe 31 ianuarie.