Evenimentul Zilei > International > Theresa May a anunțat că Donald TRUMP va face o vizită la Londra, anul acesta
Theresa May a anunțat că Donald TRUMP va face o vizită la Londra, anul acesta

Theresa May a anunțat că Donald TRUMP va face o vizită la Londra, anul acesta

Premierul britanic Theresa May a anunțat că Donadl Trump a acceptat invitația de a vizita Marea Britanie, în speranța de a îmbunătăți relația cu noul președinte american, la o săptămână de la învestirea lui în funcție.

Vorbind la Casa Albă, unde a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu Trump, după ce aceasta a devenit președinte, May a declarat că Trump a acceptat invitația transmisă de Regina Elisabeta a II-a și va face o vizită la Londra în acest an. 

Trump s-a declarat „onorat” să o găzduiască pe Theresa May și a prezis că cei doi vor construi împreună un parteneriat puternic.  Adresându-i-se cu apelativul „doamna premier”, Trump a spus că relația dintre cele două țări  reprezintă „o forță pentru pace”, adăugând că o Mare Britanie liberă și independentă este „o binecuvântare pentru lume”. 

May l-a felicitat pe Trump pentru „incredibila lui victorie”, subliniind că un viitor acord comercial ar „cimenta” relația crucială între cele două țări.  May a afirmat că este gata să spună tot ce crede când vor exista opinii diferite pe diverse teme. „Punctul special al unei relații este că se poate discuta deschis și direct”, a spus May.

Prima temă pe care au avut deja opinii diferite, în timpul conferinței de presă, a fost cea a sancțiunilor împotriva Rusiei – May susținând sprijinul pentru sancțiuni, după anexarea Crimeei de la Ucraina. În ciuda cererilor unor parlamentari britanici ca May să denunțe tortura, premierul britanic a evitat subiectul. Trump și-a reiterat susținerea pentru folosirea torturii, dar a spus că secretarul Apărării, James Mattis, este cel care a subliniat că se va lucra doar în conformitate cu legea.