MATEI UDREA: Când românii se hotărăsc să moară

MATEI UDREA: Când românii se hotărăsc să moară

Sună telefonul.

> Bună ziua, de la poliţie sunt. Comisar-şef Marian Motoc, comandantul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei. Vreau să vă spun că sunt nemulţumit de ce a apărut în „Evenimentul zilei“. Când scrieţi că poliţia nu face nimic în problema accidentelor produse de posesorii de scutere, trebuie să ne întrebaţi şi pe noi!  

> Un material de opinie, cum este editorialul, nu impune consultatea părţilor. Exprimă părerea autorului, care şi-o şi asumă. Dar vă ascult! > Să ştiţi că pentru noi, pentru poliţie, şi pentru mine personal, anul 2008 are ca obiectiv prioritar reducerea accidentelor cu motociclete şi cu scutere. E un fenomen care ne sperie şi pe noi prin amploarea luată. Încercăm tot ce depinde de noi. În acţiune am implicat şi Asociaţia Motocicliştilor din România. Am iniţiat şi programe de educare şi de pregătire. Ne străduim să le modificăm mentalitatea şi şoferilor, să ştie că în trafic mai există şi alţi participanţi decât posesorii de maşini.  

> Dumneavoastră aveţi carnet de conducere?

Ne puteți urmări și pe Google News

> Şi pentru maşină, şi pentru motocicletă.   > Şi nu vă îngroziţi când vedeţi copii de 13-14 ani, fără niciun fel de protecţie, zburând pe şosele cu 60 sau 70 de kilometri la oră? Nu ştiu regulile de circulaţie, nici măcar nu conştientizează la ce riscuri se supun!

> Ba da, domnule, şi încercăm să-i avertizăm, dar nu găsim niciun ecou! Pur şi simplu parcă vor să moară! Nu mai departe de săptămâna trecută am trimis un echipaj chiar la mine pe stradă. Să bată din poartă-n poartă. Să le spună părinţilor: „Nu vă mai lăsaţi copiii cu scuterele pe stradă! Vreţi să-i vedeţi lipiţi de garduri?“. Degeaba. Nici părinţii, nici copiii nu înţeleg.   > Modificaţi legea! Obligaţi-i pe cei care conduc scutere să facă o şcoală, să dea un examen.

> Nu depinde de noi!  

> Sunteţi o instituţie a statului. Puteţi face nişte propuneri oficiale.

> Am făcut.   > Şi?

> Decizia finală nu ne aparţine.   "Încercăm să-i avertizăm pe posesorii de scutere, dar fără niciun ecou! Pur şi simplu parcă vor să moară!" - Marian Motoc, comandantul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei