Evenimentul Zilei > Actualitate > Măsurile de distanțare nu sunt suficiente. Virusul călătorește prin aer pe distanțe de…
Măsurile de distanțare nu sunt suficiente. Virusul călătorește prin aer pe distanțe de…

Măsurile de distanțare nu sunt suficiente. Virusul călătorește prin aer pe distanțe de…

Un nou studiu indică faptul că distanța de doi metri între oameni ar putea fi insuficientă ca să „stopeze” virusul chinezesc.

Oamenii din Marea Britanie au fost instruiți să pună în aplicare distanțarea socială păstrând aproximativ 2 metri față de alte persoane cu care nu locuiesc, scrie SCMP.

Oricum ar fi, cercetătorii au descoperit acum că aceste precauții nu ar fi suficiente, deoarece o tuse ușoară, dacă se întâmplă într-un loc în care vântul nu bate prea tare, stropii din organism pot ajunge la distanțe de până la 5 metri.

Acest studiu vine în contextul în care Guvernul încearcă să determine dacă ar fi cazul ca școlile și afacerile să se redeschidă.

Cercetătorii Talib Dbouk și Dimitirs Drikakis au creat o simulare pentru a înțelege mai bine fenomenul și propagarea particulelor prin aer atunci când cineva strănută.

Cei doi cercetători au descoperit că până și la cea mai mică briză de vânt, de aproximativ 4 kilometri/h, saliva se poate propaga până la 5 metri în 4 secunde.

„Descoperirile noastre indică faptul că în funcție de condițiile mediului înconjurător, regula de 2 metri ar putea fi insuficientă”, arată ei în studiu, adăugând ulterior că „mai multe cercetări vor fi necesare pentru a putea influența și alți parametri cum ar fi umiditatea sau temperatura”.

Cercetătorii avertizează că adulții mai scunzi, dar și copiii, se află într-un pericol mai mare dacă se găsesc în raza stropilor ce ar putea căra virusul, care până la acest moment, la nivel global, a ucis peste 323.000 de oameni și a infectat aproximativ 5 milioane”.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate şi externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 4.935 de persoane. Alte 82.655 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.