Această măsură excepțională a fost anunțată de Waqf, organismul care restionează locurile sfinte musulmane din Orașul Sfânt.

Este prima oară după 1967 când acest al treilea loc sfânt pentru musulmani este închis credincioșilor ca urmare a unei decizii a Waqf, a declarat pentru AFP directorul moscheii Al-Aqsa, șeicul Omar Al-Kisswan.

Autoritățile israeliene, care controlează accesul la Esplanada Moscheilor și unde intervin în caz de tulburări, au închis de mai multe ori acest sit, după violențe între palestinieni și israelieni.

Potrivit unui comunicat al Waqf, credincioșii nu vor mai avea acces la Esplanadă „o perioadă de timp”, ca „răspuns la recomandările medicale și religioase”.

Denumită Nobilul sanctuar de către musulmani și Muntele Templului de către evrei, Esplanada Moscheilor găzduiește Cupola Stâncii și moscheea Al-Aqsa și este administrată de organismul Waqf însărcinat cu bunurile musulmanilor la Ierusalim, gestionat de Iordania.

Potrivit unui ultim raport al ministerului Sănătății din Israel, un deces și 1.071 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în această țară.

Autoritatea palestiniană a anunțat 57 de contaminări în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel.