Evenimentul Zilei > International > Măsură fără precedent la Jocurile Olimpice din Japonia. Milioane de locuitori sunt în pragul isteriei. „Este o prostie pentru guvern”
Măsură fără precedent la Jocurile Olimpice din Japonia. Milioane de locuitori sunt în pragul isteriei. „Este o prostie pentru guvern”

Măsură fără precedent la Jocurile Olimpice din Japonia. Milioane de locuitori sunt în pragul isteriei. „Este o prostie pentru guvern”

O măsură neobişnuită au luat-o autorităţile nipone în programul de pregătire a celei de-a XXXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc în anul 2020 la Tokyo.

Autorităţile au decis ca pentru evenimentul sportiv de asemenea importanţă să fie importate tulpini de Ebola, dar şi ale altor patogeni periculoşi, printre care se numără patru tulpini ale febrei hemoragice virale: Crimeea-Congo, America de Sud, Marburg şi Lassa.

Această măsură a fost luată pentru ca oamenii de ştiinţă niponi să poată studia şi pregăti o serie de contramăsuri care să limiteze riscurile pe care afluxul de turişti în Japonia îl creează.

„Chiar dacă nu au existat focare ale acestor boli în Japonia, Tokyo va găzdui Jocurie Olimpice din 2020 şi există un risc crescut ca unul dintre aceste virusuri să fie adus în ţară”, explică Masayuki Saijo, directorul Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase al Japoniei.

Responsabilitatea importării şi studierii acestor patogeni revine Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase din cadrul Ministerului Sănătăţii, aceasta fiind prima dată când agenţi patogeni atât de periculoşi, cu nivelul de biosiguranţă 4, sunt folosiţi în laboratoarele instituţiei.

Laboratoarele în care Ebola şi ceilalţi patogeni vor fi studiaţi se află în districtul Musashimurayama din vestul metropolei Tokyo, ministrul Sănătăţii primind acordul autotităţilor locale pentru import.

Împotriva acestei măsuri sunt, înă, locuitorii metropolei nipone, fiind îngrijoraţi de pericolele la care ar fi expuşi în cazul unor probleme cu protocoalele de siguranţă ale laboratoarelor.

„Este o prostie pentru guvern să ne spună să acceptăm planul din cauza Olimpiadei”, a declarat un rezident al districtului pentru The Asahi Shimbun, potrivit descopera.ro