Editura Evenimentul si Capital

Master Planul General de Transport a lui Șova nu e gata nici acum. Alexandru Nazare: Vom avea un an întârziere în accesarea fondurilor europene

14-02/08_autostrada-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 264 Vizualizari

Documentul strategic, pe baza căruia Uniunea Europeană alocă finanțare pentru construirea de drumuri, nu este gata. pe pagina de internet a Programului Operațional Sectorial Transport a fost anunțat un nou termen pentru finalizarea lui: decembrie 2014.

Denumit Master Planul General de Transport, el va fi finalizat abia pe 22 decembrie 2014, după mai multe termene date de șefii de la transporturi care nu au fost respectate. Potrivit fostului ministru al Transporturilor Alexandru Nazare, noul termen va întârzia acordarea de finanțare europeană cu aproximativ un an.

"Vom avea astfel un an întarziere în accesarea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020 pentru că cei de la Bruxelles au transmis foarte clar ca nu vor aproba proiectele fără acest document finalizat", susține Alexandru Nazare, vicepreședinte PDL și fost ministru al Transporturilor.

După ce în presă au apărut înformații, în luna aprilie, că România ar putea pierde 1,28 de miliarde de euro- bani destinați pentru autostrăzi, din cauza bâlbâielilor mai marilor de la Transporturi și a celor de la Compania Națională de Drumuri, ministrul Fondurilor Europene- Eugen Teodorovici a explicat că de vină ar fi Executivul. Motivul: în Memorandumul aprobat de miniștrii nu se mai regăsesc recomandările specialiștilor de la ministrul condus de Teodorovici.

Sunt documente de lucru între cele două instituții ceea ce a apărut, informații de uz intern, lucru absolut firesc într-o echipă. Ministerul Fondurilor Europene a transmis acele observații pe care Ministerul Transporturilor le-a aplicat ulterior și, care, nu se mai regăsesc în forma finală a memorandumului aprobat de către Guvernul României”, au ținut să precizeze cei doi miniștrii, Eugen Teodorovici și Dan Șova, prin intermediul unui comunicat de presă emis în aprilie.

Potrivit acestora, ministerul Fondurilor Europene a lucrat împreună cu Ministerul Transporturilor, iar Guvernul României a aprobat un document final, agreat de ambele părți (MFE și MT). „Subliniem că Ministerul Transporturilor a ținut cont comentariile MFE și a trimis un punct de vedere către CE prin care îi asigură pe partenerii europeni de o bună aplicare a normelor UE în privința Master Planului General de Transport”, au mai precizat aceștia.

Ce au explicat doi miniștrii

-Suma de 1.281.872.523 euro reprezintă suma care ar fi fost supusă riscului decomiterii (riscului de pierdere a fondurilor europene) dacă Guvernul României nu ar fi aprobat o strategie pentru absorbția integrală a acestor fonduri disponibile în cadrul POS Transport 2007-2013.

-Suma de 1.281.872.523 euro a devenit disponibilă în bugetul POS Transport ca urmare a faptului că nu au fost luate, in perioada 1 ianuarie 2007 – 2 mai 2012, măsuri strategice (cu viziune pe termen lung) care să asigure absorbția fondurilor disponibile și realizarea unor noi tronsoane de autostrăzi pentru România.

-În vederea diminuării riscului de pierdere a sumei menționate mai sus Guvernul României a aprobat o strategie care este orientată pe 3 direcții principale, și anume:

· Lansarea și executarea proiectului de autostradă Câmpia Turzii – Ogra – Târgul Mureș;

· Pregătirea studiilor de fezabilitate pentru un număr de 11 tronsoane de autostradă cu o lungime totală de 898 km și o valoare estimată de 5,039 miliarde euro.

· Lansarea licitațiilor pentru realizarea a patru tronsoane de autostrăzi cu valoarea estimată de 5,039 miliarde euro și acordarea unui avans către executanții de lucrări selectați prin licitație publică.

„În cursul anului 2013 suma atrasă de CNADNR SA pentru autostrăzi și drumuri naționale a fost de 560 milioane euro, față de bugetul alocat pentru 2013 de 375,8 milioane euro, ceea ce reprezintă un procent de 148,9%. De asemenea, suma absorbită de CNADNR SA pe total perioadă de programare 2007-2013 a fost de 987,8 milioane euro, ceea ce reprezintă 71,46% din totalul sumei absorbite de 1.382.407.424,76 euro”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene.

Nazare: S-au plătit consultanți cu 2 milioane de euro degeaba

„Documentele nu sunt însă decât o mică parte din ceea ce ar trebui să fie o strategie de dezvoltare a infrastructurii de transport până în 2030. Astfel avem un Raport asupra definirii problemelor, un raport asupra elaborării modelului de transport și două ghiduri pentru evaluarea proiectelor, dar și o listă de 530 de proiecte. Premierul ne informează că aceste 530 de proiecte vor intra în dezbatere publică pentru a decide apoi ce proiecte concrete trimitem la Bruxelles. Probabil dezbaterea va fi la sediul din Kiseleff cu baronii locali ai PSD, altfel nu se explică de ce consultanții plătiți cu peste 2 milioane de euro nu au fost suficient de buni pentru a evalua și prioritiza proiectele de transport”, este de părere fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare.

Conform contractului semnat în aprilie 2012, trebuiau identificate şi prioritizate proiectele de investiții în transporturi pentru orizonturile de timp 2015, 2020 și 2030, precum și realizată o analiză economico-financiară privind implementarea acestor scenarii, a mai precizat Nazare în aprilie, când s-a aflat că ar fi fost prost elaborat Masterplanul lansat de Dan Șova.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI