Evenimentul Zilei > Actualitate > Mărturiile VÂRCOLACULUI, cel mai sângeros criminal din istoria Rusiei, i-au speriat și pe anchetatori. Zeci de femei au fost violate și ucise în chinuri teribile după ce acesta a început să-și suspecteze soția de infidelitate
Mărturiile VÂRCOLACULUI, cel mai sângeros criminal din istoria Rusiei, i-au speriat și pe anchetatori. Zeci de femei au fost violate și ucise în chinuri teribile după ce acesta a început să-și suspecteze soția de infidelitate

Mărturiile VÂRCOLACULUI, cel mai sângeros criminal din istoria Rusiei, i-au speriat și pe anchetatori. Zeci de femei au fost violate și ucise în chinuri teribile după ce acesta a început să-și suspecteze soția de infidelitate

Cel mai sinistru criminal în serie din istoria fostei URSS este acuzat de comiterea a 47 noi asasinate, anchetatorii investigând în prezent alte 12 omoruri în care acesta este principal suspect. Toatele victimele sale sunt femei tinere sau chiar adolescente, care au fost violate înainte de a fi ucise.

Într-un interviu pentru siteul The Siberian Times, reprezentantul Comitetului Rus de Investigații a precizat că anchetatorii au motive serioase să creadă că numărul femeilor ucise de Mihail Popkov, un fost polițist supranumit și Vârcolacul, este de aproximativ patru ori mai mare decât cel pentru care a fost condamnat.

Popkov, care are doi copii și era căsătorit la data comiterii faptelor, a fost condamnat inițial, în ianuarie 2015, pentru 22 de asasinate, majoritatea femeilor ucise fiind foarte tinere. De altfel, niciuna din victimele sale nu avea mai mult de 38 de ani.

”Vârcolacul” a ucis vreme de 18 ani, între 1992 și 2010, folosind topoare, cuțite și chiar șurubelnițe pentru înjunghierea victimelor pe care le și viola înainte de a le pune capăt zilelor. Se pare că în 2000 ar fi rămas impotent din cauza unei boli cu transmitere sexuală luată de la una din victime, dar anchetatorii sunt convinși că Popkov a cotinuat s ucidă și să molesteze și după această întâmplare.

Anchetatorii au admis că a exitat multă confuzie cu privire la numărul total al victimelor, dar că Popkov a mai recunoscut, între timp, alte 59 de asasinate, în afara celor 22 pentru care fusese deja condamnat.

”Aceste cazuri sunt deja închise. Avem așadar 59 de noi asasinate. Dacă adunăm, rezultă că omul a ucis 81 de persoane”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigații din Irkuțk, Karina Golovacheva. Ea a mai precizat că, deocamdată, ”Vârcolacul” va fi acuzat de 47 de noi asasinate, pentru că în cazul celorlalte ancheta nu s-a finlizat.

În aceste condiții, scrie The Siberian Times, Popkov, chiar și numai pe baza crimelor deja mărturisite, devine cel mai mare criminal în serie de pe teritoriul fostei URSS, reușind să-l depășească pe cel mai temut criminal sovietic, Andrei Chikatilo – Măcelarul din Rostov – autorul a 53 de asasinate, dar și pe temutul Alexander Pichușkin din Moscova, care a ucis, după destrămarea URSS, nu mai puțin de 49 de persoane.

Dacă anchetatorii vor concluziona că totalul crimelor comise de Popkov este 81 și va fi și condamnat pentru această cifră sinistră, Vârcolacul va deveni al treilea cel mai mare criminal în serie din lume, după Luis Garavito și Pedro Lopez, ambii sud-americani.

Anchetatorii ruși nu exclus însă posibilitatea ca acesta să nu fie totuși numărul total al victimelor lui Popkov care le-a declarat că a ucis pentru a ”curăța străzile Rusiei de prostituate”. Potrivit unei impoteze a echipei de investigații, Vârcolacul ar fi început să ucidă pentru că suspecta că soția are o legătură extraconjugală. ”Aveam motive să cred asta. Nu este o scuză pentru ce am făcut, dar asta mi-a influențat decisiv viitorul”, le-a declarat Popkov anchetatorilor

Fosta soție a lui Popkov, Elena, 51 de ani, și fiica acestuia, Ekaterina, 29 de ani, de profesie profesoară, au refuzat într-o primă fază să accepte că omul pe care îl cunoșteau atât de bine este un criminal în serie.