Marko Attila a declarat vineri, pentru Agerpres, că a fost audiat în cursul serii zilei de joi de către procurorii DNA, în calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, care i-au adus la cunoştinţă învinuirile, însă nu cunoaşte conţinutul dosarului, prin urmare nu poate face declaraţii pe marginea acestuia.

'Singura mea vină, dacă se poate spune aşa, este că am făcut parte dintr-o comisie. Nu am dat declaraţii nici procurorilor DNA pentru că nu cunosc dosarul, ştiu doar ce am văzut din comunicate şi ce s-a spus despre procurorul Alina Bica (…) Nu cunosc cazul Bica şi nu am avut legătură', a declarat Marko Attila.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut vineri Parlamentului ridicarea imunităţii deputatului UDMR Marko Attila în vederea reţinerii şi arestării preventive. Potrivit DNA, Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, faptă săvârşită în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în dosarul în care a fost reţinută, alături de alte persoane, şi şefa DIICOT, Alina Bica, propuşi vineri pentru arestare preventivă.

Procurorii au reţinut că fapta lui Marko Attila şi a celorlalţi membri ai comisiei, care, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu au aprobat în unanimitate raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită valoarea de peste 377 milioane lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare prin supraevaluarea acestuia, a condus la un prejudiciu de peste 263 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro (reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

'Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia', se arată în comunicatul DNA.