Evenimentul Zilei > Social > Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea
Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Ministrul Muncii a anunțat că indemnizațiile sociale vor fi actualizate cu rata inflației. Marius Budăi a vorbit și despre posibilitatea ca unele sporuri să fie luate în considerare la calcularea pensiei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că indemnizațiile sociale vor fi majorate cu rata inflației. Indexarea va fi făcută cel mai devreme în luna aprilie, după ce vor fi publicate datele cu privire la rata inflației pe primul trimestru al anului 2023.

Ce indemnizații se majorează

Mai exact, aceste indemnizații de calculează în funcție de indicatorul social de referință. Acesta va fi majorat cu rata inflației și automat vor crește și sumele lunare pe care le vor primi beneficiarii.

„Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscută la sfârșitul primul trimestru din 2023. Vorbim aici în primul rând de indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiei, dar și nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului. În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește”, a spus Marius Budăi.

Sporuri luate în calcul la pensie

Ministrul Muncii a vorbit și despre recalcularea pensiilor, proces care a fost amânat pentru că încă nu s-a stabilit care va fi formula finală de calcul. Exsită discuții cu privire la luarea în considerare a unor sporuri în cazul în care din aceste sume au fost reținute contribuțiile la pensie.

„După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali. Dacă s-a făcut atunci această greșeală, nu vreau să o facem din nou și noi.
Toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții sociale vor fi luate în calcul. Sunt anumite discuții pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum în discuție și vom anunța clar și la obiect ce vom implementa“, a mai spus Marius Budăi.

El a mai spus și că nu este de acord ca oamenii care încasează pensia minimă să fie numiți asistați sociali, deoarece aceasta se acordă tot pe baza vechimii în muncă.

„Nu este nimeni în sistemul de pensii dacă nu are stagiul minim de cotizare. Deci oamenii au contribuit. Știți foarte bine că am îndemnat cetățenii să nu mai accepte oferte de genul cu doi lei pe hârtie și cinci lei în mână. În acest caz contribuția se plătește la doi lei și pensia la fel“, a mai spus Marius Budăi, la România TV.