Evenimentul Zilei > Actualitate > Mărirea de sâni, detronată de liposucţie
Mărirea de sâni, detronată de liposucţie

Mărirea de sâni, detronată de liposucţie

Bustul generos graţie implantului cu silicon nu mai ocupă primul loc în topul celor mai populare intervenţii estetice. După mai un deceniu de popularitate, mărirea de sâni a picat pe locul doi. Iar liposucţia este mai nou cea mai cerută operaţie, potrivit cercetării publicate la începutul lunii de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

În 2009, liposucţiile reprezintă 18.8% dintre proceduri, urmate de mărirea bustului cu 17%.
Lipectomia cunoscută şi ca liposucţie, extracţia grăsimii – este o tehnică de îndepărtare a depozitelor de grăsime nedorite, din anumite regiuni ale corpului: bărbie, gât, obraji, partea superioara a braţelor, piept, abdomen, fese, şolduri, coapse, genunchi, gambe, glezne. Liposucţia nu înlocuieşte scăderea în greutate, e o metodă de îndepărtare a grăsimii, care nu se poate rezolva prin dieta şi exerciţii fizice.
La loc de cinste sunt şi liftingul pleoapelor (13,5% dintre proceduri), rionoplastia (remodelarea nasului 9,4% dintre proceduri) şi abdominoplastia (7,3%). Toate cele cinci intervenţii reprezintă 66% dintre toate operaţiile estetice.
Bisturiul, înlocuit de seringi
Şi asta nu este singura noutate. Numărul intervenţiilor non-chirurgicale realizate de plasticieni a depăşit numărul operaţiilor chirurgicale, chiar dacă nu cu un procent foarte mare, se mai arată în aceeaşi cercetare.
Injecţiile cu Botox sau Dysport sau cu acid hialuronic (tratamente antirid), epilarea cu laser ori transferul de grăsime dintr-o partea în alta a corpului unui pacient sunt cele mai populare, potrivit ISAPS, notează Cyberpresse.
Nu-i de mirare că intervenţiile nonchirurgicale reprezintă peste 50% dintre toate intervenţiile de anul trecut. Această tendinţă, spun autorii studiului, arată progresul înregistrat în chirurgia estetică şi dorinţa de a recurge la tratamente mai puţin costisitoare.
SUA, prima la operaţii estetice
Cercetarea a fost realizată pe medici plasticieni din 25 de regiuni şi ţări (Statele Unite, China, Brazilia, India, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Turcia, Spania, Argentina, Rusia, Italia, Franţa, Canada, Taiwan, Regatul Unit, Columbia, Grecia, Thailanda, Australia, Venezuela, Arabia Saudită, Olanda şi Portugalia)
În aceste ţări s-au efectuat 75% dintre intervenţiile din toată lumea în 2009. În Statele Unite se fac cele mai multe operaţii estetice. Aici au fost peste trei milioane de intervenţii. Urmează Brazilia, India, China, India şi Mexic. Canada ocupă locul 16, cu peste 216.000 de intervenţii şi se clasează între Franţa (pe locul 14) şi Regatul Unit (pe locul 18).
ISAPS a numărat 30.000 de plasticieni în cele 25 de state şi regiuni. Sunt 5.700 în Statele Unite, adică unul la 53.800 de persoane. În Regatul Unit este un chirurg plastician la 224.000 de oameni, iar în China unul la 311.000.