Marea veste așteptată de toți românii care au credite bancare. Se poate decide azi

Marea veste așteptată de toți românii care au credite bancare. Se poate decide azi

Un răspuns poate veni de la instituția care dă ultimul verdict.

O veste care îi afectează pe foarte mulți români ar putea să vină astăzi de la un for esențial. Curtea Constituţională a României (CCR) s-ar putea pronunţa, astăzi, pe sesizarea asupra Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Sesizarea a fost transmisă Curţii Constituţionale de parlamentari ai Partidului Național Liberal (PNL).

Șa data de 6 mai, plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, scopul fiind acela al menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate''. Articolul 5 prevede faptul că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu poate depăși mai mult de două puncte procentuale

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

De asemenea, un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.

sursa: Agerpres