Marea Neagră, poluată cu detergent şi petrol

Marea Neagră, poluată cu detergent şi petrol

Calitatea Mării Neagre scade de la o zi la alta, iar apa Dâmboviţei este foarte proastă. Asta au stabilit specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Autorităţile au întocmit topul celor mai murdare şi mai curate ape din România. Asta, după ce au monitorizat cursurile râurilor în anul 2009 şi au analizat apa în laborator.

Au decis că "pe teritoriul municipiului Bucureşti, calitatea apei râului Dâmboviţa se degradează considerabil după evacuarea apelor uzate în secţiunea Glina, astfel că, de la o apă de clasa a II-a de calitate (bună) în amonte, în secţiunile Bălăceanca şi Budeşti calitatea apei râului Dâmboviţa devine de clasa a V-a (proastă)".

Astfel că, în Dâmboviţa oxigenul este foarte redus, iar nutrienţii se găsesc în cantităţi foarte mari. Toate acestea, din cauză că Bucureştiul nu are o staţie de epurare care să peria apele uzate provenite de la populaţie. În plus, pe râul Argeş, după confluenţa cu râul Dâmboviţa (secţiunea Clăteşti),calitatea apei este foarte proastă, din cauza râului Dâmboviţa, influenţă care se resimte chiar şi la confluenţa Argeşului cu Dunărea, susţin specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), cei care au făcut analize apelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Marea Neagră se scurge apă cu detergent

În ceea ce priveşte calitatea apei din Marea Neagră, aceasta este poluată de evacuările de ape uzate insuficient epurate sau chiar neepurate, cât şi de activitatea intensă din porturile maritime, exploatarea resurselor minerale, petrol şi gaze din platoul continental al Mării Negre, se precizează în raport.

"Factorul antropic a avut, în decursul ultimelor trei decade, influenţe negative asupra calităţii Mării Negre, care au condus la pierderea habitatelor, înlocuirea speciilor indigene de peşti cu specii invazive, declinul stocurilor comerciale de peşti", eu explicat specialiştii.

70% din apele uzate nu sunt epurate

Doar 45% din apele României se încadrează în clasa II de calitate (bună), iar procentul de ape uzate rămâne de peste 70%, potrivit ANAR. Astfel, 25,7% din apele României au apele nepoluate, în timp ce 46,8% pot fi încadrate în clasa a II-a, adică au apă de calitate bună.

Restul apelor au calitate proastă sau foarte proastă, din cauza "aglomerărilor urbane fără staţii de epurare a apei uzate. Astfel, comparativ cu anul 2008, procentul de ape uzate evacuate neepurate rămâne în continuare mare, de peste 70%, menţinându-se relativ constant de la an la an. Un alt factor care afectează calitatea apelor este depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor pe malurile apelor sau în apă", au conchis specialiştii.