Evenimentul Zilei > International > Mare victorie STRATEGICĂ: Legătura dintre Turcia și ISIS a fost TĂIATĂ
Mare victorie STRATEGICĂ: Legătura dintre Turcia și ISIS a fost TĂIATĂ

Mare victorie STRATEGICĂ: Legătura dintre Turcia și ISIS a fost TĂIATĂ

Forțele kurde au reușit să elibereze de sub ocupația ISIS orașul de frontieră Tall Abyad, unul dintre punctele importante de tranzit pentru jihadiști.

Luptătorii kurzi din Siria au reluat mați controlul deplin asupra Tall Abyad, oraș frontalier al Turciei, care se afla în mâinile Statului Islamic, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Punct de tranzit important pentru jihadiști între Turcia și Siria, „Tall Abyad este în întregime sub controlul luptătorilor kurzi”, a informat Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, care a precizat că „nici un foc de armă nu s-a mai auzit din zori”.

Situat în provincia Raqa din nordul Siriei, fieful ISIS din această țară, Tall Abyad era unul dintre principalele puncte de trecere informale către și dispre Turcia, prin care teroriștii tranzitau arme și combatanți.

Acum, pe această frontieră, singurul punct de tranzit rămâne cel de la Jarablos, din provincia nordică Alep.

Rahman a declarat:

„De acum, jihadiștii din provinciile Raqa și Deir ez-Zor (est) trebuie să traverseze sute de kilometri pentru a ajunge la frontiera turcă.”

Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd (YPG), principala forță kurdă, au lansat pe 11 iunie atacul asupra Tall Abyad, susținuți de loviturile aeriene ale coaliției conduse de Statele Unite și de grupările rebele. Orașul avea o importanță crucială pentru aprovizionarea „capitalei” ISIS din Siria, Raqa.