Editura Evenimentul si Capital

Marcel Opriș, audiat în Parlament: „Nu am luat legătura cu Maior, Coldea, Kovesi, Băsescu sau Oprea. M-am culcat și am dormit în noaptea rezultatelor alegerilor” | LIVE TEXT

Marcel Opriș
Autor: | | 2 Comentarii | 1145 Vizualizari

Actualul șef al STS, generalul Marcel Opriș, a spus că la audierea în Comisia specială de anchetă a prezindențiale din 2009, că dacă instituția nu și-ar fi făcut treaba în mod eficient și corect, atunci nu ar mai fost invitată să se implice și la alte alegeri, cum ar fi cele referendumul din 2012, prezindențialele din 2014 sau cele din 2016.

UPDATE 7. Opriș a vorbit și despre variantele propuse în 2009 de evitare a votului multiplu, precizând că propunerea de a introduce calculatoare în secțiile de vot nu era una fezabilă.

"Da, a existat o tentativă de informatizare ca în 2016, dar mult mai rudimentară. Și ni s-a cerut să propunem un sistem care să împiedice o prsoană să voteze de două ori. Noi am făcut atunci o propunere care a fost discutată. Erau două variante. Utilizarea a două PC-uri în secțiile de vot și a doua de a transmite sms-uri din secțiile de vot. Au fost două variante riscante. Ca urmare, propunerea de bunăcredință a Guvernului acela căruia îi spuneți dvs bicolor, să fie testat la o scală mai mică și apoi la scală națională. Într-adevăr la alegerile parțiale din 2010, precum și în județele Neamț și Olt, acest sistem PC și-a dovedit utilitatea în împiedicarea votului multiplu. Însă, cu adevărat o asemenea soluție a fost posibilă numai când au apărut sisteme mai ușor de mutat. Gândiți-vă ce înseamnă să muți atâtea PC-uri, comparativ cu tabletele", a explicat actualul șef al STS, Marcel Opriș.

UPDATE 6. "Exista o verificare și între două secții speciale?", a fost întrebarea deputatului PSD, Eugen Nicolicea.

"Îmi amintesc că la exercitarea votului se punea un autocolant pe buletinul de identitate. Dacă îmi amintesc bine fiecare era obligat să anunțe la lista permanentă" a răspuns Opriș.

Opriș a precizat că a fost efectuată o verificare în secțiile speciale și cele normale pentru a fi evitat votul multiplu.

"Am luat decizia ca documentele de la alegeri să se păstreze într-un anumit termen și să nu fie distruse. Deci orice document există și vor fi acolo cât timp voi fi eu. (...) Toate aceste documente legate de evitarea votului multiplu le găsiți și la BEC", a spus Marcel Opriș.

UPDATE 5. Întrebat de deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, dacă a luat legătura cu Gabriel Oprea, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Traian Băsescu sau George Maior, în noaptea când s-au dat rezultatele alegerilor din 2009, Marcel Opriș a răspuns: "Eu ca persoană sau instituția? Instituția nu putea să aibă asemenea discuții decât prin mine, iar eu nu am avut. Eu la 01.30 m-am culcat și am dormit în noapte alegerilor. Mi-ajunsese cât am muncit."

Pleșoianu a rugat să se consemnez că solicită documente de la Trasnselectrica a tuturor persoanelor care nu erau angajate acolo dar au intrat acolo în perioada 5-7 decembrie și documente de la Teletrans. Liviu Pleșoianu a făcut această solicitare după ce l-a întrebat pe Marcel Opriș despre legătura dintre STS și Transelectrica.

"Noi utilizăm o parte din capacitățile Transelectrica, nu Teletrans. Utilizăm fibră optică, după un proiect mai vechi, care e clasificat. De aici până la a spune că în noaptea de 6 spre 7 decembrie să spuneți că a fost folosită este doar o alegație", a explicat Opriș.

Mihai Fifor, șeful Comisiei speciale: "A fost implicat STS în transmiterea datelor de la ambasade la BEC?"

Marcel Opriș: "Pentru nicio secție sau ambasadă din România sau din străinătate nu a fost implicat STS. V-am spus că doar din 2016 a fost implicat prin acele tablete."

UPDATE 4. Steluța Cătăniciu, deputat ALDE: "Telecomunicațiile speciale se caracterizează printr-un înalt grad de protecție și confidențialitate a datelor. Cum ați realizat acest lucru? Avea STS să asigure acest grad de protecție?"

Marcel Opriș: "Interpretarea noastră a fost că toate aceste servicii le-am interpretat ca făcând parte din această gamă de servicii care trebuie protejate. Avem obligativitatea de a păstra confidențialitatea utilizatorilor. E o definiție suis generis folosită la orice tip de date. Prin decizia BEC a fost indentificarea mesajului de la terminalul de la care a fost emisă. Pentru această categorie de informație, această măsură de securitate a fost suficientă. Utilizarea unui sms ca vehicol, iar sms-ul a avut protecție la transmiterea utilizatorului, iar la cele două capete secția de vot și BEC recunoașterea celor două terminale."

UPDATE 3. Întrebat de deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu, care a fost temeiul juridic pentru care a fost decisă distribuirea acelor telefoane de către STS în secțiile de votare, Opriș a răspuns: "Hotărârea de Guvern și decizia BEC de a avea astfel de telefoane."

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI