Manuale şcolare, pe bănci abia după 30 septembrie

Manuale şcolare, pe bănci abia după 30 septembrie

Elevii şcolilor băcăuane încep noul an şcolar fără manuale pe bănci, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău afirmă că acestea sunt aşteptate abia după 30 septembrie.

Sigur e că anul şcolar va începe fără cea mai mare parte a manualelor şco lare. „Nepoţica mea nu vrea să se mai ducă în prima zi la şcoală. E supărată că nu va primi manuale. Îmi amin tesc că noi, când eram copii, mergeam la şcoală fericiţi prima săptămână de dragul manualelor. Copiii ăştia nu mai au acest noroc“, se plânge Ana Mahagic, bunica unei eleve din clasa a 6-a.

Din totalul de aproximativ 650.000 de cărţi necesare elevilor din judeţ, în depozitul ISJ Bacău au sosit doar 120.000. Majoritatea dintre aces tea sunt manuale necesare micuţilor de la clasele I-IV. Restul cărţilor vor sosi după 30 septembrie. Reprezentanţii ISJ afirmă că trec printr-o criză fără precedent. „În alţi ani, la această dată depozitul de manuale era plin. Nu ne-am mai întâlnit cu o asemenea situaţie. Nu se ştie cu exactitate motivul pentru care manualele întârzie atât de mult. Sunt multe edituri care nu au tipografii. Prin urmare, tipografiile sunt aglomerate. Nu e o situaţie normală, dar asta e!“, a declarat Vasilica Ungureanu, şefa depozitului de manuale şcolare din Bacău.

Directorii, vinovaţi de lipsa manualelor

Ne puteți urmări și pe Google News

Din totalul de cărţi solicitate de directorii şcolilor din judeţ, ISJ Bacău va asigura doar maximum o treime. „Nu putem să oferim tot numărul de manuale solicitat de directorii de şcoli. Noi vom da doar între 15 şi 30 la sută. Restul de manuale trebuie să-l ofere şcoala. Directorii, bibliotecarul şcolii, diriginţii trebuie să aibă grijă de manualele deja existente, că nu se pot oferi multe cărţi noi“, a mai spus Vasilica Ungureanu. Aceasta a mai adăugat că, dacă unii elevi rămân fără manuale, vina o poartă directorul şcolii care nu a ştiut să se auto gos po - dă rească. „Manualele nu se schimbă în fiecare an. Cele vechi trebuie păstrate şi îngrijite. Directorii sunt direct răspunzători“, a declarat aceasta.

Vânzătorii din librăriile băcăuane afirmă că, zilele astea, vor sosi manualele şcolare. Deşi, preţul lor este de mai bine de zece ori mai mare decât cel pe care îl plăteşte ISJ, mulţi elevi şi părinţi se înghesuie să le achiziţioneze. „Mulţi elevi îşi cumpără manuale, fie pentru că la şcoală se dau târziu, fie pentru că nu vor să le mai predea la sfârşitul anului şcolar. Zilele acestea trebuie să sosească manuale la toate disciplinele“, a spus Doina Manole, vânzătoare la librăria Alexandria.