Din bucătăria chinezească puteţi alege preparatele din peşte, iar din cea indiană, gustările cu năut.
O ieşire de weekend la un restaurant cu specific vă mai poate potoli puţin dorul de vacanţă. Nu ezitaţi să faceţi o astfel de escapadă, pentru că nu toate mâncărurile exotice îngraşă. Nici mâncarea chinezească şi nici cea indiană nu vă pun în pericol silueta, atâta timp cât veţi şti ce să alegeţi din meniu. Bucătăria chinezească. Mâncărurile chinezeşti sunt mai uşor de digerat datorită tehnicii lor de pregătire. Cele mai multe sunt fierte, opărite ori prăjite în uleiuri rezistente la temperaturi ridicate. Supele sunt puţin cam condimentate pentru gustul românilor, dar carnea folosită la gătit nu este una foarte grea.
Puteţi încerca puiul cu bambus, puiul cu lămâie, creveţii, alături de o garnituri din orez. „Faţă de garnitura din cartofi, cea din orez va fi întotdeauna mai dietetică“, precizează nutriţionistul.
La desert, puteţi gusta banane prăjite ori alte fructe „trase“ în caramel. „Zahărul ars nu este foarte sănătos, dar fructele flambate nu fac rău“, spune nutriţionistul Alina Jiletcovici.
Preparate japoneze. În restaurantele japoneze, porţiile sunt, de cele mai multe ori, aşezate pe farfurii micuţe, aşa că nu există riscul să mâncaţi mult. Vă puteţi delecta cu sushi de orez, de ton, de somon, supă de sepie, pui picant, preparate din soia ori tempura din cartof.
Preparatele din soia se încadrează şi ele în seria celor dietetice, deoarece conţin proteine de calitate. „Proteinele din soia sunt mult mai bune decât cele din carne şi din lapte“, explică medicul. Reţete indiene. Specialiştii spun că este vorba despre o bucătărie în care predomină curry. Mâncarea este bogat condimentată, aşa că, în cazul în care sunteţi la prima experienţă, este bine să alegeţi preparate uşor picante. „Mâncărurile prea condimentate pot fi iritante pentru mucoasa gastrică“, vă atenţionează medicul nutriţionist. Puteţi încerca mâncărurile din năut sau fasole, preparatele din carnea marinată, servite cu sosuri de iaurt, ori chiar meniul vegetarian.
Gastronomie grecească şi italienească. Tzatziki, salata grecească (horiatiki), musacaua ori calamarii sunt aproape imposibil să vă cadă greu la stomac. „Mâncarea grecească este vestită pentru faptul că scade riscul de boli cardiovasculare“, precizează nutriţionistul Alina Jiletcovici. La fel şi cea italienească, ce face parte tot din dieta mediteraneeană. Este adevărat că pastele şi pizza, preparate ca la ele acasă, nu vă vor scuti de calorii, însă, cu ponderaţie, vi le puteţi permite. „Fiţi atenţi la sosurile cu care vin însoţite. Sunt de preferat cele albe, iar de evitat cele cu bacon“, recomandă nutriţionistul. Mâncare turcească. Kebabul, lintea, pilaful sau humusul se pot număra printre alegerile pe care le veţi face. Vestite sunt şi aperitivele pe bază de măsline, brânză kashar sau brânză albă, chiftele de carne, pilaki din fasole, usturoi şi dolma (frunze de viţă-de-vie, ardei verzi sau vinete umplute cu orez sau carne). „Kebabul preparat tradiţional nu este echivalentul celui pe care îl găsiţi în shaormerii. Fără maioneză şi ketchup este un fel de mâncare sănătos“, spune nutriţionistul.