Din buzunarul unui şomer ies, lunar, 465 de lei, în timp ce cheltuielile unui agricultor se ridică la 504 lei.

Conform INS, mâncarea şi băutura îl costă pe un salariat român obişnuit aproape 180 de lei pe lună, iar mărfurile nealimentare – 200 de lei. Impozitele, contribuţiile şi taxele unui salariat ajung la circa 210 lei.
 
Şomerii au cheltuieli mai mici: 119 lei pentru alimente şi băuturi, 101 lei pentru mărfuri nealimentare şi 40 de lei pentru impozite. În acelaşi timp, un pensionar plăteşte pentru mâncare şi băutură 151 de lei, pentru alte produse necesare 170 de lei şi 51 de lei pentru impozite şi taxe.

La nivelul întregii ţări, o gospodărie cheltuieşte 2.081 lei pe lună, iar o persoană – 715 lei. Aproape jumătate din această sumă este alocată pentru produse alimentare, băutură şi ţigări.

Satul şi oraşul, două lumi diferite

Veniturile medii lunare au fost, în ultimul trimestru din 2008, de 2.319 lei pe gospodărie şi de 796 lei pe persoană, indică datele transmise de INS. Veniturile din salarii acoperă jumătate din sur sele financiare, urmate de veniturile din prestaţii sociale (22,3%) şi de cele în natură (17,3%).

Informaţiile statistice indică diferenţe mari între veniturile şi cheltuielile locuitorilor din oraşe faţă de cei de la sate. Astfel, dacă în mediul urban veniturile familiilor provin în proporţie de 63,4% din salarii, în mediul rural principala sursă de venit este producţia agricolă (34,2%). La sate, aproape jumătate din cheltuielile cu mâncarea reprezintă consum din resurse proprii, în timp ce la oraş acestea acoperă doar 20% din cheltuielile cu alimentele. În plus, locuitorii din mediul urban plătesc, lunar, aproximativ 162 de lei pentru taxe şi impozite, de trei ori mai puţin decât cei de la sate.
 
Salariul creşte uşor

Câştigul salarial mediu net a fost, în luna februarie, de 1.358 de lei, cu trei lei mai mare decât în ianuarie, informează INS. Această creştere se datorează acordării de prime sau ca urmare a negocierilor salariale din industria tutunului, precum şi datorită acordării celui de-al 13-lea salariu pentru 2008 în administraţie publică şi învăţământ. De altfel, în februarie, câştigul mediu a scăzut faţă de ianuarie în majoritatea domeniilor de activitate. Venituri cu peste 10% mai mici au fost înregistrate în asigurări, reasigurări şi fonduri de pensii.

Cele mai mari salarii le-au avut angajaţii în transporturi aeriene (3.313 lei), iar cele mai mici în sectorul hoteluri şi restaurante (728 lei).