"Mama" lui Harry Potter, acuzată de plagiat

"Mama" lui Harry Potter, acuzată de plagiat

Scriitoarea JK Rowling, autoarea seriei de succes "Harry Potter", şi publicistul său sunt daţi în judecată pentru suma de 500 de milioane de lire sterline, fiind acuzaţi de plagiat dintr-o carte pentru copii, anunţă Daily Mail.

Aceasta se numeşte "Vrăjitorul Willy", aparţine autorului Adrian Jacobs şi a  fost publicată în 1987, cu 10 ani înainte de primul volum "Harry Potter".

Jacobs a trimis manuscrisul agenţiei Bloomsbury Publishing, care, ulterior, a reprezentat-o pe Rowling, dar a fost respins. Cartea i-a fost publicată, în schimb, de o editură mai mică sub titlul "Adventures Of Willy The Wizard No 1: Livid Land". Personajul principal este un copil care descoperă că are puteri supranaturale.

Jackobs a pierdut toţi banii la bursă, în 1991, şi a murit în 1997, fără a apuca să vadă romanele lui JK Rowling. Rudele sale, fiul şi nepotul, pretind acum că cea de-a patra carte de succes a lui Rowlling, "Harry Potter şi Pocalul de Foc", este un plagiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asemănările dintre cele două texte, aşa cum au fost ele prezentate judecătorilor:

  • atât Willy, cât şi Harry se întrec într-un concurs de magie
  • ambii protagionişti încearcă să elibereze fiinţe umane ţinute prizoniere într-o baie
  • în ambele cărţi apar un tren magic şi o închisoare vrăjită

Familia Jacobs încearcă să obţină pe cale legală interzicerea comercializării pe viitor a romanului "Harry Potter şi Pocalul de Foc", dar şi obţinerea unor daune sau a unei cote din profiturile generate de acest volum.

Averea scriitoarei JK Rowling este estimată, în prezent, la suma de 560 de milioane de lire sterline.