Majoritatea românilor cu reumatism nu sunt trataţi
- Adam Popescu
- 13 octombrie 2010, 00:47
Din cei 200.000 de români suferinzi de poliartrită reumatoidă, doar câteva zeci de mii primesc tratament adecvat. Bolile reumatice "atacă" mulţi tineri.
Peste 100 de milioane de oameni suferă de boli reumatice, însă doar o mică parte dintre ei sunt înregistraţi şi au parte de un tratament corespunzător.
"În jur de 30% din populaţia Europei suferă de boli reumatice şi 50% au dureri musculo-scheletale. În România însă nici măcar nu sunt diagnosticaţi şi înregistraţi toţi bolnavii, astfel ei neavând parte de un tratament corespunzător care să le asigure un nivel de trai cât mai aproape de normal", a declarat ieri Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Reumatologie din Bucureşti, "Dr. Ion Stoia".
Declaraţia a fost făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dar şi a sărbătoririi a 50 de ani de activitate a centrului.
Cea mai frecventă boală reumatică, poliartrita reumatoidă, afectează peste 200.000 de români, însă doar în jur de 10% dintre ei sunt înregistraţi şi trataţi, arată statisticile. În plus, o treime dintre bolnavii cu probleme musculo-scheletice nu solicită ajutor de la medic în ciuda faptului că au dureri zilnice.
Diagnosticată cu spondilită anchilozantă la 20 de ani
Reumatismul nu afectează doar persoanele în vârstă, ci este tot mai prezent la vârste fragede, spun medicii.
Corina Ştefan, o pacientă, povesteşte cum viaţa i-a fost transformată radical de boală: "Mă durea şoldul foarte tare. La un moment dat nu am mai putut să merg şi am fost dusă la doctor. La 20 de ani am fost diagnosticată cu spondilită anchilozantă, deşi toată lumea se mira că este mult prea devreme. Ajunsesem să merg şchiopătând şi câteodată mă trezeam dimineaţa cu dureri ale articulaţiilor, ceea ce mă făcea să întârzii la serviciu. După şase săptămâni de spitalizare, tratamente cu săruri de aur şi multe săptămâni de recuperare, am reuşit să mă adaptez la noua viaţă", spune tânăra.
Poliartrita netratată scade cu 5-10 ani durata de viaţă
Dintre cele 200 de boli reumatice, poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator. În România există peste 200.000 de oameni afectaţi de această boală, însă doar câteva zeci de mii sunt înregistraţi.
Netratată, poliartrita duce, pe lângă scăderea duratei de viaţă cu 5-10 ani, la pierderea locului de muncă din cauza problemelor sistemului locomotor. De altfel, statisticile arată că în primii zece ani de la debut, poliartrita duce la pierderea locului de muncă la 60% dintre bolnavi.
"Principalele simptome ale bolii sunt durere în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, ce conduc în timp la pierderea funcţionalităţii normale, datorită evoluţiei proceselor distructive la nivel osos şi în cartilaje, cu consecinţe invalidante asupra pacienţilor afectaţi de această boală", completează medicul Cătălin Codreanu.
Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii, cum ar fi osteoporoză, anemie, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice serioase.
"Principalele simptome ale poliartritei sunt durere în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora." DR. CĂTĂLIN CODREANU, director, Centrul de Reumatologie "Dr Ion Stoia"