Evenimentul Zilei > Actualitate > Maidanezii l-au învins pe Oprescu
Maidanezii l-au învins pe Oprescu

Maidanezii l-au învins pe Oprescu

Primarul Capitalei a rezolvat problema câinilor comunitari doar pe hârtie şi din vorbe. Edilul anunţă de un an că face padocuri, dar nu s-a bătut un cui.

Pe 27 ianuarie 2011, exact a doua zi după ce o femeie fusese sfâşiată de o haită de maidanezi în curtea ADP a sectorului 5, primarul Bucu­reştiului, Sorin Oprescu, declara că "problema câinilor comunitari rămâne, iar acest lucru înseamnă că legea nu funcţionează".

Tot atunci, primarul mai spunea şi că a început să-i strângă şi să-i ducă în adăpostul de la Fundulea.

"O să fac un adăpost"

În luna septembrie, Oprescu pune din nou degetul pe rană şi anunţă o altă campanie, cealaltă a rămas în stand by: "O să fac un adăpost de 5.000 de câini, cu ONG-uri după mine, ca să nu mai existe suspiciuni şi nebunii. Sterilizare şi cât or trăi, asta e. Dau adunarea de pe stradă chiar în toamna aceasta".

Potrivit statisticilor, la acea dată, în Bucureşti erau peste 40.000 de patrupede fără stăpân. Oricum, o lună mai târziu, Oprescu s-a sucit şi a pasat problema primăriilor de sector, care trebuiau să se ocupe de sterilizare şi adăpostirea câinilor în padocuri.

Vor fi luaţi 100 de câini fără stăpân de pe străzi

La începutul acestui an, Sorin Oprescu ameninţă din nou: "În curând, vor fi luaţi de pe stradă între 5.000 şi 10.000 de câini".

În aceeaşi de­claraţie, primarul găsea şi o soluţie: "Anul trecut am umplut stabilimentul de la Mihăileşti. Nu sunt mai mult de 250 de câini acolo şi putem ajunge până la 350".

Zilele trecute au apărut date că în Bucureşti ar fi aproximativ 60.000 de câini comunitari. Anul trecut au fost în jur de 10.000 de victime ale muşcăturilor, la fel de multe ca în ultimii trei ani. Padocurile şi soluţiile lui Oprescu au rămas în declaraţii şi pe hârtie.

"În bugetul Capitalei sunt prevăzuţi prea puţini bani pentru a rezolva problema câinilor comunitari.“

CĂLIN MURG, liderul consilierilor PDL din CGPB


SOLUŢII DIN ŢARĂ

Problema maidanezilor, rezolvată în două oraşe

Mihai Şoica

Există oraşe în România unde fenomenul câinilor fără stăpân a fost eradicat. În Braşov şi Oradea, pe străzi nu mai există maidanezi. Lupta cu acest fenomen a durat nouă ani şi a meritat. Iată paşii urmaţi de adminis­traţiile celor două oraşe.

Braşov

 • Primul pas a vizat înfiinţarea unui centru de ecarisaj care să se ocupe de adunarea madanezilor de pe străzi. În primii şase ani de funcţionare, au fost adunaţi aproape 28.000;
 • Până în anul 2008, funcţiona o regulă simplă: câinii fără stăpâni şi ne­revendicaţi în termen de 15 zile erau eutanasiaţi;
 • Din 2009, a fost implementat un program intens de sterilizare, ceea ce a dus la reducerea drastică, până aproa­pe de zero, a numărului maidanezilor. Centrul de ecarisaj din Braşov are o capacitate de 600 de locuri. Anual, pentru funcţionarea acestuia este alocat un buget de 100.000 de euro;

Oradea

 •  Autorităţile au concesionat activitatea unui ONG, pe baza unui parteneriat public-privat. Strategia a fost sterilizarea în masă a câinilor fără stăpân, o campanie agresivă, derulată într-un termen foarte scurt;
 • În loc de eutanasiere a fost implementat un program de sterilizare, având în vedere speranţa de viaţă, redusă, a unui câine fără stăpân;
 • 12.000 de câini au fost sterilizaţi, fapt ce a împiedicat înmulţirea acestora, într-un procent care ar putea deveni îngrij­orător;
 • Adopţiile internaţio­na­le: în ultimii cinci ani, la Ora­dea au fost adoptaţi peste 4.500 de câini fără stăpân;
 • În acest parteneriat, Primăria Oradea investeşte anual 13.000 de euro.

Citiţi şi:

 • O lege din 2002 permite eutanasierea maidanezilor
 • Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
 • DEZBATERE EVZ. Cum credeţi că ar trebui rezolvată problema câinilor fără stăpân? Aţi fi de acord cu o taxă pentru îngrijirea maidanezilor?
 • Dezbatere EVZ. Câinii au mai omorât un copil. Sunteţi pro sau contra maidanezilor?
 • 20.000 de haite de maidanezi terorizează România
 • Primul oraş în care 93% din populaţie e categorică: maidanezii să dispară
 • Maidanezii, mai costisitori pentru buget decât bătrânii
 • Braşov, primul oraş din România fără câini maidanezi
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: