Magazinele de vise reapar, discret, prin cartiere

Magazinele de vise reapar, discret, prin cartiere

Noile substanţe vândute la weed shop sunt asemănătoare cu cele care se comercializau înainte, însă nu apar pe lista celor interzise de lege. Specialiştii spun că sunt mult mai periculoase.

În ciuda autorităţilor, care doreau să se închidă magazinele de vise, vânzătorii de produse etnobotanice s-au reorientat şi încearcă să-şi recucerească piaţa. S-au redeschis magazinele de la colţul blocului, iar internetul duduie de oferte. Noile substanţe nu apar pe lista celor interzise de lege, însă nu sunt nici mai inofensive.

Medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe Iaşi şi unul dintre iniţiatorii legii de interzicere a produselor vândute de magazinele de vise, spune că noile substanţe au făcut şi ele victime: "N-aş putea spune că există o creştere însă, în ultima perioadă, am avut peste 100 de pacienţi. Cele mai multe cazuri sunt cele inhalatorii, prin fumat. Grav este că, din ce am înţeles de la cei de la Biroul Antidrog, noile subsanţe sunt şi mai periculoase, tind să dea o mai mare dependenţă".

Medicii propun ca lista să fie actualizată periodic şi imediat ce apare un pacient, substanţele depistate să fie trimise către Biroul Antidrog şi apoi să fie trecute automat printre cele interzise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintr-o mişcare de eprubetă se intră în legalitate

La începutul anului, înainte să intre în vigoare legea de interzicere a etnobotanicelor, în urma analizelor de laborator, specialiştii au descoperit că o parte dintre aceste produse conţin substanţe mai puternice chiar decât canabisul. În ceea ce priveşte cele noi apărute: "De cele mai multe ori sunt canbinoizi cărora li se schimbă o terminaţie, hidroxil, radical, o componentă chimică şi ajunge să fie o substanţă identificabilă doar cu aparatură performantă", explică medicul Ciuhodaru.

Anul acesta, cinci tineri au murit după ce au inhalat "Special Gold", o substanţă comercializată ca sare de baie cu arome.

FENTÂND LEGEA

Etnobotanicele se vând non-stop printre gratii şi on-line

O siglă mare, încadrată de o instalaţie cu leduri, stă deasupra magazinului cu produse etnobotanice de pe Calea Moşilor din Capitală. La intrare e un grilaj mare, iar pe uşă scrie, ca să vadă toată lumea - "Program non-stop". Clienţii trebuie să apese pe butonul unei sonerii. Printre zăbrele se observă o siluetă. Înăuntru pare pustiu şi nelocuit. Singurele obiecte de mobilier sunt o măsuţă, pe care stă un calculator, şi un scaun. Un tânăr cu ochii roşii, ce părea că n-a dormit de multe nopţi, deschide încet uşa magazinului şi vorbeşte printre gratii.

"Mai avem doar două produse. S-ar putea să-mi mai aducă mâine mai multe. Îţi dau Havana, e destul de bun, e de fapt cel mai vândut", recomandă vânzătorul. 5 g costă 30 de lei. Apoi l-am întrebat dacă produsele pe care le vinde au aceleaşi "performanţe" pe care le aveau cele dinainte, care au fost interzise.

"Sunt la fel, doar le-au schimbat un pic ambalajul şi denumirea", a fost răspunsul sec al vânzătorului.

Comandă pe site, livrare la orice oră

Amestecurile etnobotanice se pot cumpăra în continuare şi de pe Internet. Pe spiceonline.ro sunt specificate şi efectele. Despre Ganja Weed se spune că "este cel mai puternic produs din gama Aromatherapy Incense, ce emană un miros plăcut când este ars".

La categoria "smoke", şapte produse, toate amestecuri de plante rare şi exotice etnobotanice, sunt lăudate că "au recunoaştere la nivel mondial pentru efecte psihoactive, relaxante şi euforice".

Deşi mulţi au preferat să pună pe etichete faptul că nu sunt recomandate pentru consumul uman pentru a scăpa de controalele OPC, despre produsul Blaze, de exemplu, se spune că "este uşor şi agreabil de utilizat, fără nicotină puteţi inhala în starea lui naturală sau cu tabac". Etnobotanicele au preţuri cuprinse între 30 şi 90 de lei. "Numai la Iaşi, avem peste 100 de pacienţi de când a intrat în vigoare legea de interzicere. Noile substanţe dau mai mare dependenţă." TUDOR CIUHODARU, medic