Anunțul noului lider de la Palatul Elysee, care a precizat prin echipa sa că jurnaliștii din Franța vor fi selectați în timpul vizitelor externe, a stîrnit furia presei din țară.

Cele mai importante ziare și televiziuni din Franța au semnat o scrisoare către Palatul Elysee, intitulată ''Domnule președinte, Palatul Elysee nu poate alege ziariștii''.

Aceasta a fost semnată de cotidiane precum Le Monde, Libération, Le Parisien, Le Point sau Le Figaro, de posturile de televiziune BFM, RTL și TF1, de posturi de radio printre care se numără RFI, France Info și Europe 1, de Agenția France Presse, de publicații online, cum este Mediapart, dar și de organizația Reporteri fără Frontiere.

Protestul presei s-a declanșat în momentul în care Palatul Elysee a anunțat, înaintea vizitei lui Macron în Mali, că președinția franceză a decis să selecteze jurnaliștii care vor face deplasarea, anunță Agerpres.

Niciun președinte francez ''nu a apelat la un asemenea sistem'', subliniază semnatarii scrisorii. "Nu președintele Republicii sau serviciile sale pot lua decizii cu privire la funcționarea internă a redacțiilor, temele alese sau opiniile lor. Această alegere revine conducerii redacțiilor și jurnaliștilor membri'", îi atrag aceștia atenția lui Macron.

''În condițiile în care neîncrederea apasă tot mai mult asupra informației, selectarea aceluia sau aceleia care va transmite din deplasările dumneavoastră va spori confuzia între comunicare și jurnalism și dăunează democrației'', se explică în scrisoare.

 

Te-ar putea interesa și: