Evenimentul Zilei > International > Macron, ATAC la Trump: „Ar fi o NEBUNIE!” Țara pe care președintele SUA vrea să o transforme în noua Coree de Nord
Macron, ATAC la Trump: „Ar fi o NEBUNIE!” Țara pe care președintele SUA vrea să o transforme în noua Coree de Nord

Macron, ATAC la Trump: „Ar fi o NEBUNIE!” Țara pe care președintele SUA vrea să o transforme în noua Coree de Nord

Președintele Franței, Emmanuel Macron, face declarații fără precedent. Iranul va deveni "o nouă Coree de Nord" dacă SUA vor face să eşueze acordul nuclear semnat cu Teheranul în 2015, a atenţionat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu publicat joi în săptămânalul american Time, informează AFP.

În interviu, Emmanuel Macron povesteşte că a încercat să-l convingă în octombrie pe preşedintele american Donald Trump să continue susţinerea acordului nuclear. "I-am spus: 'Ce altă opţiune aveţi? Ce propuneţi? Dacă doriţi să rupeţi toate relaţiile cu Iranul privind activităţile sale nucleare, veţi crea o nouă Coree de Nord. Ce altă opţiune aveţi? Să intraţi în război, să atacaţi Iranul? Ar fi o nebunie'", scrie agerpres.ro.

Fără a-l denunţa în mod oficial, Donald Trump a refuzat la 13 octombrie să "certifice" textul negociat timp de doi ani şi încheiat între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania), acord menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arme nucleare.

Temerile lui Manuel Macron

Pentru locatarul Palatului Elysee, situaţia ar putea degenera. "Am trăit deja aceasta în cazul Coreii de Nord. Şi dintr-odată ne vom trezi în zece sau 12 ani fără niciun control, dar cu armă nucleară (în Iran)", a atenţionat Macron.

Are Donald Trump un "plan B"?

Preşedintele francez estimează de asemenea că Donald Trump nu are un "plan B" după ce a anunţat în iunie retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în 2015 de 195 de ţări, în lipsa unei renegocieri menite să facă termenii acordului mai favorabili pentru Washington.

"Nu puteţi renegocia cu 180-190 de ţări, nu merge aşa ceva", afirmă Macron că ar fi spus şi că i-ar fi cerut lui Donald Trump "să-şi revizuiască decizia". "Nu sunteţi de acord, însă care este planul vostru B? Nu cunosc planul vostru B", a spus el.

Preşedintele francez a asigurat, de asemenea, că date fiind "angajamentele asumate de marile oraşe, state şi de sectorul privat", "se vor putea atinge angajamentele" luate de Barack Obama de a reduce emisiile americane de CO2 cu 26-28 % până în 2025 în raport cu cifrele din 2005.

Macron a confirmat că omologul său american nu va participa la summitul de la Paris din 12 decembrie, pe care Franţa îl organizează la doi ani după acordul de la Paris, "exceptând situaţia în care va exista un mare anunţ din partea lui conform căruia el a decis să se ralieze clubului" semnatarilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.