„Mă întorc în timp, cu nostalgie, la anii copilăriei mele” | EVZ SCRIS DE CITITORI
Editura Evenimentul si Capital

„Mă întorc în timp, cu nostalgie, la anii copilăriei mele” | EVZ SCRIS DE CITITORI

Demonstrația oamenilor muncii din București, cu prilejul zilei de 1 mai 1968 FOTO: FOTOTECA ONLINE A COMUNISMULUI ROMÂNESC
Autor: | | 15 Comentarii | 1818 Vizualizari

Anca Dan, inginer, ne prezintă cu nostalgie cum petrecea ziua de 1 Mai în perioada comunistă. Dimineața defilări și manifestări, după-masă la picnic, alături de familie și prieteni. Următoarea zi, 2 Mai, era liberă, deoarece se serba Ziua Tineretului Comunist.

AUTOR: ANCA DAN

Am trăit 21 de ani în perioada regimului comunist. Sunt un exponent al generației decrețeilor, alcătuită din copii veniți pe lume nu prin voința părinților lor, ci prin obligativitatea trasată de sistemul condus de Nicolae Ceaușescu, „tatăl nostru iubit”. Reprezint rezultatul unei legi umilitoare, votată aparent în unanimitate, cu scopul creșterii demografice. Fac parte din acea generație ce va fi defavorizată la întâlnirea cu vârsta a treia pentru simplul fapt că va fi prea numeroasă în raport cu viitorii salariați plătitori de taxe către Statul Român. Previziunile sumbre nu își au locul aici, așa că mă întorc în timp, cu o deosebită plăcere și nostalgie, la anii copilăriei mele, trăiți într-un oraș liniștit din zona de nord a țării.

Distracția în comunism

Pot simți și vizualiza amin tiri ca și cum aș urmări un film vechi, de excepție, cu personaje dragi și locuri cunoscute. Pot să-mi revăd, ca mulți alții dintre noi, întreaga familie petrecând o jumătate de zi de sărbătoare muncitorească (prima parte a zilei era alocată activităților cultural-artistice dedicate Comitetului Județean de Partid), la pajiștea cu iarbă verde din apropierea orașului. Pot să-mi revad Dacia 1100 (mai târziu pe cea 1300) pe o șosea îngustă cu două benzi, părăsind târgul de provincie cu 40 km/oră, ticsită cu bagaje ca pentru o călătorie la drum lung. În realitate, nu parcurgeam mai mult de 20 km până la popas.

Căram cu noi masa și scaune pliante, mâncare cât pentru un picnic îmbelșugat (caș, verdețuri timpurii, conserve, plăcinte, pui fripți, mere păstrate în beci peste iarnă), vesela din plastic (nu de unică folosință), termos cu cafea sau nechezol, haine groase (vremea de primăvară era întotdeauna capricioasă), palete de badminton, minge, joc de Marocco, de table, Piticot, vreun gherghef colorat, pături și cine știe câte alte mărunțișuri ce ni se păreau utile. Nu lipseau spectacolele în aer liber, cu muzică, strigături și dansuri populare.

Campingul și micii

În centrul zonei de agrement se găsea un camping modest, tipic turismului din perioada ceaușistă, cu căsuțe din lemn a câte două locuri fiecare, grătare cu mici sfârâind, muștar îndoit cu apă și limonadă vărsată, vândută în sticle verzi de un litru (n-aș vrea să știu niciodată din ce era preparată). Ne însoțeau an de an bunicii, prietenii de familie și copiii lor, copii ce ne-au devenit în prezent prieteni de-o viață.
Nu dețin fotografii cu sărbătoarea de 1 Mai. Poate s-or mai găsi instantanee rătăcite prin arhivele școlilor și liceelor din oraș, ce au imortalizat activitățile de partid organizate, fără crâcnire, în semn de slavă a conducătorului suprem. Partidul Comunist Român (PCR) ne oferea, la rândul său, ziua liberă de 2 Mai, numită sugestiv a Tineretului Comunist. Cu nerăbdare așteptam discoteca, ce se ținea în sala de sport a unității de învățământ, sub privirile și paza cadrelor didactice, stabilite a ne supraveghea prin rotație, până la orele 21.00, când se oprea magnetofonul și se stingea orga de lumini.

Sărbătoarea muncitorească

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul zilei scris de cititori

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate