Lukaşenko se răzbună pe Rusia lovind în UE

Lukaşenko se răzbună pe Rusia lovind în UE

Preşedintele belarus a reacţionat dur la avertismentele Moscovei privind diminuarea drastică a exporturile de gaze, sistând livrările spre Uniune.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a dispus sistarea tranzitului de gaze ruseşti către Europa, în replică la decizia Moscovei de a reduce progresiv livrările către fosta republică sovietică. Lukaşenko, în funcţie din 1994, şi-a motivat decizia prin restanţele pe care compania rusă Gazprom le are faţă de statul belarus la plata taxei de tranzit.

"Ultimul dictator al Europei", aşa cum l-a numit fostul secretar american de Stat Condoleezza Rice, nu s-a sfiit să critice deschis Rusia, pe care a acuzat-o că "umileşte poporul belarus", în timpul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune de la Minsk. "Declaraţiile liderilor ruşi umilesc poporul belarus. Nu ţara noastră are datorii faţă de Gazprom, ci Gazprom faţă de noi", a declarat Lukaşenko.

"Până unde se poate merge cu cinismul şi absurdul când tu îmi datorezi 260 de milioane de dolari, iar eu îţi datorez 190 de milioane şi tu eşti cel care îmi închizi robinetul?", a detaliat liderul belarus, subliniind că partea rusă a fost cea care a încălcat contractul. Lukaşenko l-a atacat şi pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, căruia i-a atras atenţia că "nu ar trebui să se comporte astfel, mai ales că este liderul unui stat aliat".

Deşi liderul de la Minsk a dat asigurări, luni, că va plăti datoriile către Gazprom după ce s-a "împrumutat de la prieteni", Moscova nu s-a lăsat înduplecată şi a decis să închidă gradual robinetul gazelor. Astăzi, livrările de gaze ruseşti către fosta republică sovietică scăzuseră cu 30 de procente, potrivit AFP.

Eternul mediator

Confruntată cu acest déjà-vu, Comisia Europeană a reacţionat sec prin vocea unui purtător de cuvânt şi a cerut celor două părţi să-şi respecte obligaţiile contractuale. Oficialul comunitar a amintit că 20 la sută din importurile de gaze ruseşti tranzitează Belarusul, subliniind că, pentru moment, niciun stat UE nu a semnalat probleme legate de aprovizionare.

Singura ţară membră UE care depinde integral de gazele care tranzitează Belarusul este Lituania, dar Polonia şi Germania ar avea de suferit, de asemenea, indirect. Ucraina a atenuat însă, de data aceasta, temerile Bruxelles- ului, dând sigurări că va creşte volumul de gaze ruseşti care îi tranzitează teritoriul.

Noua administraţie de la Kiev încearcă acum să convingă Rusia să renunţe la proiectele de construcţie de rute alternative pentru exporturile de gaze către blocul comunitar, care să ocolească teritoriul ucrainean, după numeroasele dispute gazifere din anii precedenţi.

"Declaraţiile liderilor ruşi umilesc poporul belarus. Până unde se poate merge cu cinismul şi absurdul?“ ALEKSANDR LUKAŞENKO, preşedintele Belarus

Ne puteți urmări și pe Google News